Zinek: Účinky a vše, co o něm potřebujete vědět

Zinek patří mezi hlavní minerály, které jsou pro správné fungování lidského organismu nezbytné. Zinek je součástí každé buňky a orgánu, jeho účinky tak zasahují do mnoha fyziologických procesů v těle. Svými vlastnostmi ovlivňuje nejen zdraví ale celkovou kvalitu života. Zinek je stopový prvek, který potřebujeme doplňovat po celý život.

 

Kde zinek pomáhá?

1. Od početí do stáří

Pokud plánujete početí miminka je vhodné se zaměřit na doplnění zinku, neboť výrazně ovlivňuje hormonální rovnováhu ženy a kvalitu a množství spermií muže. 

Nastávající maminka potřebuje dostatek tohoto minerálu pro správný vývoj plodu a v době kojení jeho potřebné denní množství dokonce stoupá.

Děti a adolescenti potřebují zinek ke správnému a dostatečné růstu. 

U seniorů ovšem klesá schopnost získat minerál čistě ze stravy a je nutné jej doplňovat ve formě přírodního zinku, který se nachází např. v našem potravinovém doplňku VENIRA zinek.

 

2. Při zvýšených nárocích na lidský organismus

V době zvýšeného výskytu respiračních onemocnění, je vhodné zaměřit svou pozornost na dostatečný příjem zinku, jež přispívá ke správné funkci imunitního systému. Funkce imunitního systému je snižována stresem, který je v dnešní uspěchané době enormní. Dostatečný přísun zinku pozitivně ovlivňuje funkci nervové soustavy, čímž přispívá k odolnosti organismu ale také lepší náladě, která opět ovlivňuje zdraví. 

Lidský organismus vystavený dlouhodobému stresu je náchylný k chronickým zánětům, které vedou k řadě civilizačních onemocnění. Zinek je důležitou součásti prevence proti kardiovaskulárním onemocněním či nejčastěji se vyskytujícím druhům rakoviny.

Zinek je výživou pro mozek, a tak se opět významnou mírou podílí na eliminaci Alzheimerovy či Parkinsonovy nemoci.

 

Zinek – výživa pro pleť, vlasy i nehty

1. Kůže

Zinek chrání pleť před působením volných radikálů, čímž přispívá k ochraně před předčasným buněčným stárnutím. Zároveň je nezastupitelným prvkem při léčbě akné, neboť zmírňuje zánět, potlačuje růst bakterií a snižuje aktivitu mazových žlázek.

Pleť obličeje a pokožka těla jsou jednou z oblastí, které jsou nejčastěji vystaveny pohledům okolí, proto všichni toužíme, aby byla zdravá, pružná a vitální. Zinek je nezbytný pro syntézu kolagenu, jež je hlavním prvkem pojivových a podpůrných tkání. Podílí se dále na regeneračních a hojivých procesech. Příznivě působí při léčbě odřenin, popálenin, proleženin ale také při hojení vředů, kam můžeme zařadit i léčbu hemeroidů.

2. Vlasy

Zdravá pleť doplněná zářícími vlasy a pevnými nehty tvoří vrchol krásy. I tady hraje zinek nezastupitelnou úlohu. Příznivě působí proti vypadávání vlasů, ovlivňuje přirozenou hydrataci, a tak vaše vlasy zůstávají nádherně lesklé a zdravé. 

3. Nehty

Vlivem nevhodné péče, používáním dezinfekcí a čistících saponátů se stávají nehty křehké a lámavé. I zde zinek pomáhá chrání nehet a nehtové lůžko. Svými vlastnostmi je také pomocníkem při léčbě nepříjemných nehtových plísní.

Z výčtu účinků a vlastností zinku jsme pochopili, že je nepostradatelným prvkem v našem těle. Je potřebný pro krásné vlasy, pevné nehty a zdravou pleť. Proto je obsažen i v našich kapslích podporujících zdraví vlasů, nehtů a pleti. 

 

Zdroje zinku

Potřebná denní dávka zinku se mění s věkem i v rámci životních fází. Těhotné a kojící ženy, senioři, sportovci, vegetariáni a vegani by kromě zinku získaného z potravy měli zařadit i příjem zinku formou potravinových doplňků. V případě vegetariánu a veganu je riziko nízkého zastoupení zinku dáno náročnějším vstřebáváním zinku z rostlinné stravy do těla. Pestrá a vyvážená strava ideálně v co nejčistší kvalitě je důležitá pro zdraví fyzické a duševní.

 

Jaké potraviny jsou na zinek bohaté:

-mořské plody – ústřice, mušle, krevety, humři, krabi

-ryby – losos, sardinky a další

-maso – hovězí, vepřové, jehněčí, krůtí a kuřecí

-luštěniny – fazole, čočka, cizrna

-obilniny – oves, hnědá rýže, quinoa

-ořechy a semínka – dýňová a slunečnicová semínka, kešu, vlašské ořechy

-zelenina – hrášek, kapusta, chřest

-mléčné výrobky

-vejce

-houby

 

Symptomy při nedostatku zinku

- chronický průjem

- imunitní nedostatečnost

suchá kůže

padající vlasy

problémy s hojením ran

poruchy růstu

poruchy plodnosti

nechutenství (zvýšené riziko v případě bulimie, anorexie či Crohnově nemoci)

Pokud jste zaznamenali některý z těchto zdravotních problémů sami u sebe, zkuste se zaměřit na skladbu jídelníčku a dopřejte si péči v podobě potravinového doplňku. Jako například náš VENIRA zinek.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zpět do obchodu