Whey protein vs. clear protein, jaký je mezi tím rozdíl a jaký je lepší?

Proteiny, známé také jako bílkoviny, jsou nezbytnou součástí zdravé stravy. Tvoří stavební bloky našeho těla a v těle plní řadu důležitých funkcí. Občas bývá náročné zkonzumovat potřebné množství proteinů ve stravě, a právě tehdy přicházejí na řadu proteinové drinky. Je lepší whey nebo clear whey protein a jak se ve všech těch proteinech vyznat? Pokračujte ve čtení článku a dozvíte se vše, co potřebujete o whey a clear whey proteinu vědět

 

Protein - a co to vůbec je?

Proteiny neboli bílkoviny patří společně se sacharidy a tuky k makroživinám, které vyživují naše tělo. Jedná se o látky složené z aminokyselin, které tvoří základní stavební jednotky, bez kterých by lidský organismus nemohl fungovat. Tělo si proteiny nedokáže ukládat do zásoby, a proto je důležité mu je neustále dodávat, a to buď prostřednictvím potravin nebo proteinových nápojů

 

Co dělá protein v těle? 

Bílkoviny tvoří základní stavební kameny svalů, kůže, vlasů, nehtů a dalších tkání. Přepravují živiny a kyslík do buněk a v případě potřeby slouží jako zdroj energie. Dostatek proteinů v lidské stravě je nezbytný pro:

- udržování síly a svalové hmoty

- zdravé kosti a zuby

- silný imunitní systém

- zdravou kůži, vlasy a nehty

- hojení ran

- růst a vývoj u dětí a dospívajících

- hubnutí 

 

V čem je nejvíce proteinů?

Mnoho lidí se domnívá, že maso je jediným spolehlivým zdrojem bílkovin, ale ve skutečnosti existuje mnoho dalších potravin, které obsahují vysoké množství bílkovin. Proteiny se v různém množství nacházejí v živočišných i rostlinných potravinách. Bohatými zdroji bílkovin jsou: 

 

Živočišné zdroje

Maso: je bohatým zdrojem bílkovin s vysokou biologickou dostupností, to znamená, že naše tělo ho dokáže snadno vstřebávat a využít. Hovězí maso obsahuje přibližně 26 gramů bílkovin na 100 gramů, vepřové maso 21 gramů a kuřecí maso 23 gramů.

Ryby a mořské plody: obsahují dostatek bílkovin a zároveň zdravé omega-3 mastné kyseliny, které jsou prospěšné pro srdce a mozek. Losos obsahuje přibližně 20 gramů bílkovin na 100 gramů, tuňák 23 gramů a krevety 18 gramů.

Vajíčka: jsou kompletním zdrojem bílkovin, to znamená, že obsahují všechny esenciální aminokyseliny, které naše tělo potřebuje. Jedno velké vejce obsahuje přibližně 6 gramů bílkovin.

Mléčné výrobky: Mléčné výrobky, jako je mléko, jogurt a sýr, jsou také dobrým zdrojem bílkovin. Sklenice mléka obsahuje přibližně 8 gramů bílkovin, 100 gramů jogurtu 10 gramů a 100 gramů sýra 25 gramů. Samozřejmě vždy záleží na typu sýru i jogurtu.

 

Rostlinné zdroje

Luštěniny: Luštěniny, jako je fazole, čočka a hrách, jsou vynikajícím zdrojem rostlinných bílkovin. 100 gramů vařených fazolí obsahuje přibližně 19 gramů bílkovin, 100 gramů čočky 25 gramů a 100 gramů hrachu 24 gramů.

Ořechy a semínka: jsou bohaté na bílkoviny, zdravé tuky a vlákninu. 100 gramů mandlí obsahuje přibližně 21 gramů bílkovin, 100 gramů dýňových semen 30 gramů a 100 gramů chia semínek 17 gramů.

Obilniny: quinoa a oves, obsahují poměrně vysoké množství bílkovin. 100 gramů vařené quinoy obsahuje přibližně 14 gramů bílkovin a 100 gramů ovesných vloček jich má přibližně 10 gramů.

 

Důležité je poznamenat, že ne všechny bílkoviny jsou si rovny. Bílkoviny živočišného původu jsou obvykle považovány za kompletní bílkoviny, to znamená, že obsahují všechny esenciální aminokyseliny, které naše tělo potřebuje. Rostlinné bílkoviny obvykle některé esenciální aminokyseliny postrádají. To ale neznamená, že by rostlinné bílkoviny byly méně hodnotné. Stačí jen kombinovat různé zdroje rostlinných bílkovin během dne, abychom zajistili příjem všech esenciálních aminokyselin.

 

 

Kdy se má pít protein?

Jak už bylo zmíněno výše, protein je důležitý stavební kámen pro správné fungování lidského organismu, a proto bychom ho tělu měli dodávat všichni prostřednictvím potravy nebo proteinových drinků. Na zvýšený příjem proteinů by měli dbát sportovci a osoby s vysokou fyzickou zátěží. Konzumaci proteinových nápojů zvažte také v případě, že chcete zhubnout nebo svému tělu nedodáváte dostatečný příjem bílkovin pomocí stravy. Proteinové drinky jsou vhodné také pro osoby v rekonvalescenci po nemoci nebo operaci

 

Kolik proteinu jíst?

Doporučený denní příjem proteinů se liší v závislosti na věku, pohlaví, fyzické aktivitě a dalších faktorech. V průměru by dospělý člověk, ať už žena nebo muž, měl denně přijmout 0,8 gramu bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti. Sportovci a osoby s fyzicky náročnou prací mohou potřebovat větší množství bílkovin.

 

Ženy a proteiny

Proteinové nápoje se v posledních letech staly populárním doplňkem stravy pro sportovce i běžné lidi. Mnoho žen se obává, že pití proteinových nápojů jim způsobí, že budou mít svaly jako muži. To je ale mýtus. Ženy nemají dostatek testosteronu, aby si vybudovaly svalovou hmotu stejným způsobem jako muži. I když budete pít proteinové nápoje každý den, budete muset tvrdě cvičit, abyste dosáhli viditelného svalového růstu.

Proteiny jsou důležité pro všechny, bez ohledu na pohlaví, protože budují a udržují svalovou hmotu, podporují zdraví kostí, zlepšují zotavení po cvičení a zvyšují pocit sytosti.

Ženy potřebují bílkoviny stejně jako muži. Doporučená denní dávka bílkovin pro ženy je 0,8 gramu na kilogram tělesné hmotnosti. Pro aktivní ženy může být tato potřeba ještě vyšší.

Proteinové nápoje jsou pohodlný a snadný způsob, jak do svého jídelníčku zařadit více bílkovin. Jsou ideální pro ženy, které nemají čas na vaření, nebo pro ty, které chtějí po cvičení rychle doplnit bílkoviny.

Proteinové nápoje nejsou jen pro kulturisty. Existuje mnoho druhů proteinových nápojů, které jsou vhodné pro různé cíle, ať už chcete zhubnout, nabrat svalovou hmotu, nebo se jen cítit zdravěji a energicky.

 

 

Whey protein

Syrovátkový protein je jedním z nejpopulárnějších doplňků stravy mezi sportovci a lidmi zabývající se zdravým životním stylem a současně je považován za nejkvalitnější zdroj proteinu, protože obsahuje 70-95 % bílkovin. Whey protein je složen z bílkoviny, která se získává ze syrovátky, což je tekutina, která se odděluje od mléka během výroby sýrů. Syrovátkový protein je bohatý na esenciální aminokyseliny, které jsou nezbytné pro budování a regeneraci svalů. Díky snadnému vstřebávání a rychlou stravitelností je whey protein ideální pro konzumaci po cvičení. Díky jeho vysoké biodostupnosti z něj lidské tělo těží maximální užitek

 

Příchutě whey proteinu

VENIRA whey protein se pyšní širokou škálou lahodných příchutí, které uspokojí i ty nejnáročnější gurmány. Ať už preferujete sladké, ovocné, krémové nebo slané chutě, v naší nabídce si zaručeně vyberete.

Jahoda-vanilka a malina-vanilka - pro příznivce ovocných příchutí které vás osvěží a dodají vám potřebnou dávku bílkovin.

Čokoláda - klasika, která nikdy nezklame.

Slaný karamel  - pokud preferujete sladko slanou chuť, sáhněte po slaném karamelu. 

Perník a skořice - dejte šanci spojení tradiční chuti perníku a skořice, která vás pohladí na duši.

 

Výhody whey proteinu

 

1. Podporuje růst svalů

Syrovátkový protein stimuluje syntézu svalových bílkovin, což vede k budování a posilování svalů.

 

2. Urychluje regeneraci

Po cvičení dochází k mikroskopickým trhlinkám ve svalových vláknech a právě syrovátkový protein pomáhá těmto trhlinkám k rychlejšímu hojení a svalům k regeneraci.

 

3. Snižuje tělesný tuk

Syrovátkový protein může pomoci s hubnutím tím, že zvyšuje pocit sytosti a zrychluje metabolismus. Pravidelné pití syrovátkových proteinů navíc může snižovat pocit hladu, což může pomoci zabránit nechtěnému přejídání se.

 

4. Posiluje imunitní systém

Imunoglobuliny, které jsou obsaženy v syrovátkovém proteinu, posilují imunitní systém a chrání organismus před infekcemi.

 

5. Zlepšuje zdraví kostí

Pro zdravé a pevné kosti je zapotřebí dostatečné množství vápníku, které syrovátkový protein obsahuje. Navíc je bohatý na další minerály, které podporují zdraví kloubů a kostí.

 

6. Dobře se tráví

Syrovátkový protein se díky jeho vysoké biodostupnosti snadno vstřebává a tráví, a proto je ideální také pro osoby s citlivým trávením.

 

 

Clear whey protein

Clear whey protein, známý také jako čirý syrovátkový protein, se stává čím dál populárnější volbou mezi sportovci a lidmi s aktivním životním stylem. Na rozdíl od klasických proteinových prášků, které se smíchají do mléka nebo vody a vytváří tak hustý nápoj, je clear whey protein lehký a osvěžující, připomínající spíše ovocnou šťávu. Nabízí tak nejen špičkovou kvalitu bílkovin, ale i příjemný zážitek z jeho konzumace.

Clear whey protein je moderní a chutná alternativa klasických proteinových doplňků. Nabízí rychlé vstřebávání, nízký obsah kalorií a tuku, osvěžující chuť a širokou škálu benefitů pro zdraví a sportovní výkonnost.

 

Příchutě clear whey proteinu

VENIRA clear whey protein je revoluční syrovátkový protein, který kromě lahodné chuti a rychlé vstřebatelnosti potěší i nízkým obsahem kalorií a cukru. Najděte si svoji ideální příchuť . 

Citron nebo jahoda s mátou vás dokonale osvěží nejen v horkých letních dnech.

Dračí ovoce netradičního exotického ovoce, se které vás přenese na dovolenou.

 

Výhody clear whey proteinu

 

1. Rychlé se vstřebává

Díky hydrolyzované formě syrovátkového proteinu se clear whey protein rychle vstřebává a tráví, čímž zajišťuje rychlou dodávku bílkovin do svalů.

 

2. Nízký obsah kalorií a tuku

Clear whey protein obsahuje minimum kalorií a tuku, takže je ideální pro osoby, které chtějí budovat svaly nebo hubnout bez zbytečného nabírání tuku.

 

3. Osvěžující chuť

Na rozdíl od klasických proteinových prášků, které mohou mít mléčnou chuť a být sytější, nabízí širokou škálu ovocných příchutí, které jsou lehké a osvěžující.

 

4. Snadná rozpustnost

Snadno rozpouští ve vodě bez hrudek, čímž zajišťuje hladký a příjemný zážitek z konzumace.

 

5. Další benefity

Clear whey protein může kromě budování svalů a regenerace přispívat i k posílení imunity, zlepšení zdraví kostí a kloubů a podpoře trávení.

 

 

Jaký protein je nejlepší? 

Whey i clear whey protein jsou skvělou volbou, pokud sportujete, zajímáte se o zdravý životní styl a chcete tělu dopřát dostatek kvalitních bílkovin. To, jaký protein si zvolíte, záleží čistě na vašich preferencích

Po clear proteinu sáhněte, pokud nemáte v oblibě hutnější sytější proteiny a toužíte po vodovější konzistenci nápoje s osvěžující chutí, který obsahuje minimum kalorií.

Pokud jste milovníkem hutnějších proteinů, které vás po náročném tréninku zasytí, whey protein je jasnou volbou. Pomůže vám navíc urychlit regeneraci po tréninku, podpořit růst svalové hmoty a pomůže zlepšit zdraví vašich kostí

 

Společné vlastnosti whey a clear whey proteinu

 

1. Oba typy obsahují syrovátkový protein

Zdrojem bílkovin v obou případech je syrovátka, která se odděluje od mléka během výroby sýrů a stává se tak nejkvalitnějším zdrojem proteinů v doplňcích stravy.

 

2. Podporují růst svalů a regeneraci

Syrovátkový protein je bohatý na esenciální aminokyseliny, které jsou nezbytné pro budování a regeneraci svalů.

 

3. Jsou snadno stravitelné

Oba typy se díky své kvalitě a vysoké biodostupnosti snadno vstřebávají a tráví, čímž zajišťují rychlou dodávku bílkovin do svalů.

 

Rozdíly whey a clear whey proteinu

 

1. Forma

Whey protein se obvykle prodává ve formě prášku, který se smíchá s vodou, mlékem nebo ovocnou šťávou a vytvoříte tak hustý nápoj. Clear whey protein je lehce rozpustný ve vodě, není hutný a má konzistenci ovocné šťávy.

 

2. Chuť

Whey protein může být sytější díky své mléčné chuti, zatímco clear whey protein nabízí ovocné osvěžující příchutě, které mohou být vhodnější variantou pro horké dny.

 

3. Obsah kalorií a tuku

Clear whey protein obvykle obsahuje méně kalorií než whey protein, čímž je ideální pro osoby, které kvůli diety hledají protein s nižším obsahem kalorií.

Pokud chcete ještě více podpořit svůj zdravý životní styl, celkově zlepšit trénink a zvýšit energii, proteiny užívejte současně s doplňkem stravy VENIRA Nakopni to! nebo s VENIRA spalovačem tuků.

 

Co si z článku odnést?

Proteiny neboli bílkoviny jsou důležitými stavebními kameny našeho těla. Lidský organismus si je nedokáže ukládat do zásoby, a proto je musíme tělu neustále dodávat z potravy nebo proteinových nápojů. Bílkoviny jsou důležité pro správné fungování celého lidského organismu, pro zdravou pleť, nehty a vlasy, udržování síly a svalové hmoty a také pro hubnutí. Bohatým zdrojem proteinů je maso, vejce, mléčné výrobky, ořechy nebo sojové produkty

Whey a clear whey protein jsou vhodné pro všechny, kteří chtějí dopřát tělu dostatek kvalitních bílkovin. Oba dva druhy proteinů vašemu tělu nabízí dostatek benefitů a záleží tak čistě na vás, který z druhů si zvolíte. Lišit se mohou v konzistenci, pokud máte raději sytější a hutnější nápoje, můžete zvolit whey protein. V případě, že hledáte vodovější konzistenci proteinového nápoje, která obsahuje minimum kalorií a zároveň vás osvěží, clear whey protein bude ideální variantou.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

Zpět do obchodu