Vitamíny pro děti: Jak je vybrat?

Každý rodič chce pro své dítě jen to nejlepší, a je jasné, že na vrcholu tohoto pomyslného listu přání všeho nejlepšího stojí zdraví. V kolektivu dětí se různá virová onemocnění šíří lavinovou rychlostí, a proto je v této oblasti důležitá prevence. Dnes vám poradíme, jak vybrat vitamíny pro děti, které podpoří jejich imunitu tak, aby si mohly užít dětství na maximum a nemuseli jeho značnou část trávit maroděním.

 

Základní pravidla výběru vitamínů pro děti

Děti přijímají dostatečné množství živin z nutričně vyvážené a pestré stravy, ale za určitých okolností jim mohou některé vitaminy a stopové prvky chybět

Situace, při kterých se vaše dítě bez vitamínových doplňků neobejde:

- má alergii na potraviny konzumované v rámci zachování vyváženého jídelníčku

- na základě doporučení od lékaře musí dodržovat striktní dietu

- má potravinovou intoleranci, kvůli které nejsou v jeho jídelníčku zastoupeny některé druhy doporučovaných potravin

- trpí chronickým onemocněním

- je vybíravé, a tedy nechce jíst potraviny obsahující tělu prospěšné látky

 

Vedle výše zmíněných bodů je důležité myslet i na skutečnost, že některé vitaminy lze těžko získat čistě jen z potravy. Příkladem je vitamin D. Má ho vaše dítě dost? Pokračujte ve čtení, abyste si to ověřili.

 

Vitamíny pro děti do 1 roku

Asi každý rodič si klade otázku, kdy začít s podporou zdraví svých dětí skrze doplňky stravy. V tomto případě záleží do značné míry na tom, jestli jsou děti kojené výhradně mateřským, nebo umělým mlékem. 

V případě, že vaše dítě dostává mateřské mléko, měli byste jim podávat denní dávku vitaminu D (asi 8,5 až 10 mcg) – a to i v případě, že jako matka sama užívá tento vitamin ve formě doplňků stravy. Toto tvrzení podporuje i UNICEF ve svém prohlášení Baby Friendly Initiative z ledna 2017. Naopak množství 500 ml kojenecké výživy denně již obsahuje potřebnou denní dávku vitaminu D.

 

Vitaminy pro děti od 1 roku

Jak děti stárnou, je čím dál tím větší výzvou zajistit, aby měly zdravou a vyváženou stravu. Proto se doporučuje dát jim vše, čeho nepřijímají dostatek v potravě, ve formě doplňků stravy. Ve věku od 6. měsíce do 5. roku dítěte byste se měli zaměřit zejména na doplnění vitaminů A, C a D, které najdete například v doplňku VENIRA multivitamin pro děti. Opomenout byste neměli ani dostatečný přísun stopových prvků jako je selen a zinek

Přesto, že je cílem tohoto článku pomoci vám s orientací ve vitamínových doplňcích pro děti, mějte na paměti, že jejich smyslem je doplnit jídelníček, který je sám o sobě bohatý na ovoce a zeleninu, mléčné výrobky a bílkoviny přijímané z libovolného masa. Bohatým zdrojem vitaminu D, o kterém byla řeč již výše, je rybí tuk, vejce, játra a mléčné výrobky. 

 

Vitamíny pro děti na imunitu

Děti se dostávají do kontaktu s různými vlivy ihned po narození, a proto se jejich imunita začíná formovat již v takto útlém věku. V tomto ohledu je pro děti velkým mezníkem ukončení kojení, v důsledku kterého narůstá frekventovanost pokašlávání, rýmy a horeček. 

Dalším zlomovým okamžikem je nástup do školky, kde se děti setkávají s chorobami, které z domácího prostředí neznají, a tak vůči nim zatím nemají vytvořené protilátky. Dá se proto říci, že první roky života dítěte sehrávají klíčovou roli z pohledu vývoje imunitního systému.

Kromě vitamínů, které jsme zmiňovali výše, byste měli zaměřit svou pozornost na vitamíny skupiny B. Do té spadá B1, B2, B3, B6, B9 a B12, přičemž každý z nich plní specifickou funkci zaměřenou na podporu správného růstu a vývoje dítěte. My jsme všechny tyto tělu prospěšné látky zabalili do produktu VENIRA b-komplex pro děti. Jedná se o nabušenou multivitaminovou směs obohacenou o vitamin C, který představuje spolehlivou prevenci v boji proti infekcím.

Vitamín C sehrává klíčovou roli v našem doplňku stravy ve formě cucavých tablet VENIRA vitamin C pro děti s jahodovou příchutí. V jediné tabletě je obsaženo hned 250 mg vitaminu C, který přispívá k udržení normální funkce dětského imunitního a nervového systému. Důležitou roli sehrává i z pohledu ochrany buněk před oxidačním stresem a snížení míry únavy a stresu. Vitamin C je rozpustný ve vodě, a tak se jím nedá předávkovat.

 

 

Vitamín C je dále součástí VENIRA imuno sirupu pro děti starší tří let, které jsou náchylné k nachlazení. Kromě tohoto účinného antioxidantu obsahuje také vitamín A, B12 a D3, které přispívají ke zdravému růstu a správnému vývoji kostí a svalů. Nechybí ani extrakt z pěti bylin podporující zdraví dýchacích cest a správnou funkci imunitního systému.

Další důležitou složkou našeho imuno sirupu jsou kvasničné beta-glukany, které si lidské tělo nedokáže samo vyrobit, ale jejich přítomnost v organismu je velmi důležitá, protože se vážou na buňky imunitního systému, čímž ho posilují a stimulují. Schopnost zvyšovat obranyschopnost organismu mají také citrusové bioflavonoidy, které se přirozeně vyskytují v citrusových plodech a jako silné antioxidanty chrání buňky těla před poškozením volnými radikály. 

 

Ty nejlepší vitamíny pro děti najdete na našem e-shopu

Všechny naše doplňky stravy pro děti jsou přírodní a zdravotně nezávadné. Podávat je tedy můžete bez obav a s vědomím, že prospíváte zdraví svých potomků. Tedy za předpokladu, že dodržujete maximální doporučenou denní dávku, která je vždy uvedena u konkrétního doplňku stravy. Myslete na to, že přijímání nadbytku vitamínů je pro děti stejně škodlivé jako jejich nedostatek.

Nebojte, mysleli jsme i na to, jak mlsný jazýček děti mívají. Vyvinuli jsme nejlepší vitaminy pro děti nejen z pohledu složení, ale také chuti. Vybírat můžete hned z několika ovocných příchutí, které uspokojí chutě všech malých labužníků – přesvědčte se sami v naší rozmanité nabídce. Z toho důvodu radíme uchovávat doplňky stravy mimo dosah dětí. Kvůli jejich dobré chuti by si je mohly snadno splést s cukrovinkami a přejídat se jimi.

Blaho našich zákazníků je pro nás vždy na prvním místě, a proto jsme vývoji vitamínů pro děti věnovali spoustu času tak, abyste vy nemuseli a mohli ho investovat do vytváření krásných rodinných vzpomínek.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zpět do obchodu