Pocení v obličeji: Jak se starat o pleť při cvičení

Není pochyb o tom, že se pravidelné cvičení odráží na našem duševním a fyzickém zdraví. Věděli jste ale, že tak jako může být pravidelná fyzická aktivita dobrá pro vaši pleť, může se na jejím aktuálním stavu podepsat i negativně? Dnes se dozvíte, proč a jak svou pleť připravit na cvičení, starat se o ni v průběhu a po skončení fyzické aktivity

 

Proč se při cvičení potíme v obličeji?

Protože je to zcela normální reakce našeho organismu, které se pocením chrání před přehřátím, které by mohlo vést k závratím. 

Při cvičení dochází k rychlejšímu proudění krve v cévách a rychlejšímu tlukotu srdce, což vede ke zvýšení tělesné teploty. Organismus prostřednictvím vylučovaného potu reguluje svou teplotu. 

Zároveň je zcela běžné, že si naše tělo zvykne na pravidelnou fyzickou aktivitu, a tedy zvládá ochlazování efektivněji. V praxi to znamená, že se při pravidelném cvičení můžeme potit čím dál tím méně.

 

Cvičení a jeho možné negativní vlivy na pleť

Při cvičení dochází k lepšímu prokrvení a přívalu živin prospěšných pro pleť. Ta je díky tomu zářivější, pevnější a pružnější. 

Současně platí, že u některých jedinců může cvičení vyvolat následující:

- dehydrataci; ke které dochází při nepoměru mezi příjmem a výdejem tekutin

mechanické akné (lat. acne mechanica), které způsobuje časté tření a tlak vyvíjený na pokožku

seboroickou dermatitidu, což je časté kožní onemocnění projevující se zarudnutím a viditelným olupováním kůže na ostře ohraničených ložiscích

 

Příprava pleti na fyzickou aktivitu

Abyste předešli všem případným kožním problémům a dalším nepříjemnostem, je nutné pleť na cvičení řádně připravit. Jak?

Ze všeho nejprve svou pleť důkladně vyčistěte. Použijte odličovací a čisticí gel, kterým ji zbavíte nejen všech nečistot jako prachu, potu a mazu, ale také veškerého make-upu

Pokud byste svou pleť nevyčistili, ochudili byste ji o možnost vyloučit toxické látky. Při cvičení totiž dochází k roztahování pórů. Mohly by se tedy snadno zanést kvůli nečistotám, které by zůstaly na povrchu pleti. 

Pokud se chystáte cvičit venku, nezapomeňte na aplikaci opalovací krému. Pokud vás čeká trénink uvnitř, vystačíte si s hydratačním denním krémem.

 

Co (ne)dělat během tréninku

Ze všeho nejdůležitější je, abyste na svůj obličej NESAHALI špinavýma rukama a NEOTÍRALI ho do trička. Vyvarujete se tím zbytečnému podráždění a šíření bakterií. 

Pokud si potřebujete otřít pot z čela, použijte k tomu čistý ručník, který používáte výhradně jen na obličej.

Jelikož intenzivní pocení dehydratuje pleť, při cvičení myslete na vnitřní a vnější hydrataci. Vypijte dostatek čisté vody (kontrolu nad svým pitným režimem budete mít díky praktické láhvi, která vám po tréninku poslouží také jako shaker) a svou pleť čas od času osvěžte pomocí pleťové vody či mlhy.

Negativní vliv na stav vaší pleti mohou mít také potítka a sportovní čelenky. Pokud je neperete po každém tréninku, zadržují v sobě pot a množí se v nich bakterie, které si pak sami přenášíte na obličej. 

Obezřetní buďte i v případě, že máte delší vlasy, které vám při rozpuštění zasahují do obličeje. V takovém případě své kadeře vždy sepněte do culíku nebo copu. Zbytky vlasových produktů by společně s mastnotou mohly zapříčinit ucpání pórů, které je původem černých teček a dalších typů akné.

 

Péče o pleť po cvičení

Bezprostředně po cvičení osprchujte své tělo (například sprchovým olejema opláchněte si obličej vlažnou vodou. Tím svou pokožku zbavíte potu a nečistot, které by ji mohly podráždit. Aby byla vaše pleť dokonale čistá, požijte odličovací mléko v kombinaci s obličejovou mycí pěnou

Následně pokračujte dalšími kroky své kosmetické rutiny, která v základu zahrnuje aplikaci pleťové vody, denního nebo nočního krémuočního krému.

Čas od času můžete na pleť po cvičení nanést pleťovou masku. V této fázi jsou totiž póry stále rozšířené, a tak do sebe vtáhnou maximum účinných látek obsažených v konkrétní masce. 

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zpět do obchodu