Pigmentové skvrny: Jak vznikají a jak se jich zbavit?

Pigmentové skvrny jsou drobné ploché fleky na povrchu kůže v odstínu světle až tmavě hnědé. Jejich velikost, konkrétní tvar a umístění se liší druh od druhu. V dnešním článku poznáte rozdíly mezi jednotlivými typy pigmentových skvrn a poradíme vám, jak předcházet jejich vzniku a jak se zbavit těch existujících.

 

Jak vypadají jednotlivé druhy pigmentových skvrn

Pihy – drobné světlé hnědé skvrny, které mohou ztmavnout po vystavení pokožky UV záření. Běžně jsou proto v letních měsících výraznější než je tomu v zimě.

Sluneční skvrny – Světle hnědé až černé skvrny, které se vyskytují nejčastěji na obličeji, krku, ramenou a dekoltu.

Stařecké skvrny – Skvrny nepravidelného tvaru, které se postupem let slévají do rozsáhlejších map. Častěji se objevují u osob s tmavším odstínem kůže a nejčastěji se objevují na místech, která byla během života nejvíce vystavena působení UV záření.

Melasma – pigmentace symetrického tvaru objevující se nejčastěji na obličeji nastávajících maminek, nebo žen užívajících hormonální antikoncepci. Obvykle do pár měsíců sama zmizí.

Pozánětlivá hyperpigmentace – tmavé skvrny, jejichž velikost a umístění je dané rozsahem konkrétních kožních zánětů a defektů.

 

Příčiny vzniku pigmentových skvrn

Ke vzniku pih má člověk genetické predispozice

UV záření ze sluníčka nebo solária stimuluje pigmentové buňky zvané melanocyty, které produkují více melaninu a ten se následně hromadí v pokožce a ve škáře. Mluvíme o nich jako o slunečních skvrnách.

Zhruba po čtyřicátém roku věku se s irozeným stárnutím organismu začínají tvořit stařecké skvrny.

Hormonální změny zvyšují pravděpodobnost vzniku pigmentových skvrn zvaných melasma. Mohou se objevit během těhotenství, jako následek hormonální léčby nebo z důvodu užívání hormonální antikoncepce.  

V místech kožních zánětů a nejrůznějších kožních defektů se hromadí velké množství melanocytů, které vedou k rozvoji pozánětlivé hyperpigmentace. Tmavé skvrny se mohou objevit v oblasti řezných ran, popálenim, bodanců od hmyzu, ale také na místech, kde jste měli akné nebo ekzémy. 

Vedlejším účinkem užívání některých léků je zvýšená citlivost na sluneční světlo, což může vyústit ve vznik tmavých skvrn.

 

Faktory zhoršující vzhled pigmentových skvrn

Dejte pozor na sluníčko, protože vzhled pigmentových skvrn zhoršuje UV záření. Proto byste měli byste bezpodmínečně používat opalovací krém s dostatečným ochranným faktorem vždy když během dne vyrážíte ven. 

Nestačí ho používat jen v horkých letních dnech, kdy se chystáte na koupaliště. Opalovací krém s SPF 50 použijte každé ráno, kdy je slunečno – oblačno – deštivo – větrno – mlhavo

 

Prevence vzniku pigmentových skvrn

S pravidelnou aplikací krému s ochranným faktorem rozhodně nečekejte na chvíli, kdy se vám nějaké pigmentové skvrny objeví na pokožce. Takový opalovací krém totiž funguje jako skvělá prevence jejich vzniku

Zároveň je důležité nepodceňovat ochranu před UV v interiéru. Pokud totiž značnou část dne sedíte v interiéru u okna, je nutné chránit pokožku před UVA zářením, které proniká i skrze sklo

A pokud váš opalovací krém obsahuje navíc antioxidanty, které zabraňují předčasnému stárnutí kůže, jeho pravidelným používáním snížíte pravděpodobnost vzniku stařeckých skvrn

Dostatečný příjem antioxidantů si hlídejte také ve svém jídelníčku. K potravinám s vysokou antioxidační aktivitou patří například ostružiny, šípky, artyčoky, květák, piniové oříšky a arašídy.

Tip: Přečtěte si náš článek s tipy, jak chytit bronz a nespálit se

 

Léčba pigmentových skvrn

Vedle nepostradatelného opalovacího krému, který má ochranný účinek, jsou důležité také kosmetické přípravky s depigmentačním efektem

Vyzkoušejte naši přírodní pleťovou kosmetiku šetrnou k životnímu prostředí i vaší pokožce

Sérum s retinolem. Obsahuje aktivní látku BEAUACTIVE a dalších 25 účinných složek. Tento unikátní komplex přírodních ingrediencí přispívá k redukci výskytu pigmentových skvrn až o 84 %. Sérum při pravidelném používání rovněž zjemňuje vějířovité linie v oblasti očí až o 44 % a napomáhá eliminovat tvorbu vrásek až o 52 %.

AHA krém s postupným uvolňováním. Díky inovativní technologii Skinperf LWG jsou obsažené ovocné kyseliny (konkrétně kyselina glykolová, mléčná a citronová) postupně uvolňovány do pokožky v jednotlivých vrstvách, což přináší maximálně šetrný exfoliační účinek. Zároveň napomáhá k eliminaci kožních nedokonalostí jako právě pigmentových skvrn, černých teček a jizviček po akné.

Akné sérum. Bojuje proti nejrůznějším nedokonalostem pleti jako například začervenalým pupínkům, rozšířeným pórům a tmavým flekům. Při pravidelném používání zmírňuje projevy typické pro mastnou a aknózní pleť, a tedy zabraňuje rozvoji protizánětlivé hyperpigmentace.

Pleťové sérum k redukci začervenání. Obsahuje aktivní látku Dermochlorella D a dalších 13 účinných složek, které společně snižují začervenání pleti, zabraňují vzniku pigmentových skvrn, redukují tmavé kruhy pod očima a sjednocují a harmonizují tón pleti.

 

Kdy nespoléhat na kosmetiku a navštívit lékaře?

Myslete na to, že léčba pigmentových skvrn se může lišit v závislosti na jejich typu, a tedy konkrétní příčině vzniku.

Pokud si nejste jistí, co u vás způsobilo hyperpigmentaci, můžete svou pokožku nechat diagnostikovat v kosmetickém salonu nebo u dermatologa. 

V některých případech totiž nemusí samotná kosmetika stačit a bude vhodné kombinovat ji s profesionálním ošetřením – například fototerapií, laserem nebo chemickým peelingem. 

Zároveň vám důrazně doporučujeme vyhledat neprodleně dermatologa pokaždé, kdy zaznamenáte jakékoliv podezřelé změny vzhledu kůže nebo se vám objeví neobvyklá skvrna

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zpět do obchodu