Nevíte, jak zastavit přejídání? Poradíme vám!

Nuda. Stres. Citové strádání. Deprese. To jsou jen některé z možných motivů pro záchvatovité přejídání. Zajímá vás, jak se liší od běžného přejedení, jaké jsou jeho projevy a jak mu zabránit? To vše, a mnohem více, se dozvíte v dnešním článku.

 

Čím se liší přejedení od záchvatovitého přejídání?

Asi každému z nás už se někdy stalo, že se přejedl. Zkrátka nám něco chutnalo tolik, že jsme nedokázali přestat a snědli toho více, než naše tělo potřebovalo. Trestem nám pak bylo maximálně tak bolavé břicho. Naopak u záchvatovitého přejídání nemusí být nutně motivací hlad a po skončení záchvatu pronásledují danou osobu výčitky a pocity studu

Člověk trpící záchvatovitým přejídáním se ani vzdáleně nedrží známého rčení „pij do polopita a jez do polosyta“. Kompletně totiž ztrácí kontrolu nad svým chováním při konzumaci jídla, a tedy i nad množstvím zkonzumovaných potravin. 

Hlavní rozdíl tedy spočívá v tom, že záchvatovité přejídání je jednou z forem poruch příjmu potravy. Jaké jsou její běžné projevy?

 

Projevy záchvatovitého přejídání

Sníte velké množství jídla v krátkém čase.

Jíte velmi rychle a nenasytně.

Pokračujete v jezení i přes pocit plného břicha.

Nemůžete dosáhnout pocitu nasycení.

Při konzumaci se necítíte dobře, ale stejně nemůžete přestat. 

Po dojedení máte výčitky svědomí a pociťujete k sobě odpor.

Schováváte si potraviny a konzumujete je potají. 

 

Vše výše popsané se pak děje nejčastěji v soukromí (ve skupině lidí konzumujete spíše menší množství, nebo nejíte vůbec), pravidelně (zhruba jednou týdně) a dlouhodobě (nejméně tři měsíce).

 

Následky záchvatovitého přejídání

Vzhledem k tomu, že při záchvatu přijmete v krátkém čase velké množství energie, zvyšujete tím riziko nadváhy. Není náhoda, že právě obezitou trpí až polovina všech osob s touto formou poruchy příjmu potravy.

Zmiňovaná obezita pak zvyšuje riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění, může se odrazit na stavu vašich kloubů a v neposlední řadě také na vašem duševním zdraví. Na vaší psychice se totiž neblaze podepisuje skutečnost, že jste se nedokázali ovládnout, čímž trpí vaše sebeúcta. 

Záchvatovité přejídání vede často k rozvoji depresí a úzkostných poruch, ale jak jsme zmínili již v samotném úvodu, nezřídka kdy se vyskytuje současně s nimi a k jednotlivým záchvatům dochází právě v reakci na onu psychickou nepohodu. 

Kombinace studu, nadváhy a duševní nepohody ústí často k tomu, že člověk ztrácí chuť podílet se na nejrůznějších společenských událostech, což může vést až k jeho úplně sociální izolaci

 

6 tipů, jak zabránit záchvatovitému přejídání

1. Odhalte příčinu vašich záchvatů

Zajídáte nudu, smutek, radost, nebo jíte v konkrétní situaci zkrátka jen ze zvyku – například při pravidelném sledování svého oblíbeného seriálu? Prvním krokem k opětovnému získání kontroly nad jídlem bude odhalení spouštěče vašich záchvatů. 

Až se budete příště nacházet v dané situaci, pomůže vám, pokud si položíte následující otázky.

„Proč tohle vlastně jím?“ 

„Mám opravdu hlad?“

„Co mi dané jídlo přinese?“

Zkrátka a dobře, před každým soustem se ujistěte, že máte opravdu hlad, a tedy nejde pouze o chuť, nudu nebo snahu zajíst smutek, nebo radost. 

 

2. Mějte se sebou trpělivost

Je spíše nepravděpodobné, že svůj problém s emočním přejídání okamžitě vyřešíte. Zvyk je přeci jen železná košile, a tak nemůžete očekávat, že změna nastane hned

Berte svou nápravu den za dnem a chvalte se za malé úspěchy. Zároveň se snažte neupadat do deprese, když na okamžik zaškobrtnete, protože i neúspěch je součástí celé vaší cesty

 

3. Vytvořte si nové návyky

Pokud je pro vás těžké nic nejíst v situaci, kdy byste dříve automaticky sáhli po oblíbené laskomině, nahraďte ji zdravější alternativou

U večerního sledování televize tak můžete místo brambůrek zobat například ořechy nebo zeleninu. Se stresem vám zase pomůže procházka na čerstvém vzduchu, meditace nebo cvičení, což jsou zároveň aktivity, se kterými zabijete nudu

 

4. Nedržte žádné diety

Při držení drastických diet byste se akorát dostali z jednoho problému do druhého. Tento stav by pro vás nebyl dlouhodobě udržitelný a je pravděpodobné, že po skončení diety byste se dostali zpět do začarovaného kruhu přejídání. 

 

5. Na jídlo si vyhraďte dostatek času a vnímejte každé sousto

Místo diet dejte přednost stravovacímu režimu, který pro vás bude z dlouhodobého hlediska udržitelný

Do svého jídelníčku zahrňte dostatek bílkovin, protože pak vás nebude tolik honit mlsná. K hlavním zdrojům patří například maso, mléčné výrobky, vejce a ryby. 

V průběhu celého dne konzumujte potraviny s obsahem vlákniny, která vás hodně zasytí. Příkladem je ovoce a zelenina, luštěniny, celozrnné obiloviny, semínka a oříšky.

Svůj jídelníček si plánujte na více dní dopředu a jednotlivé chody na další den si připravujte do krabiček. Nezapomínejte ani na svačiny, které zaženou menší hlad.

Jednotlivé chody nevynechávejte. Vyhnete se tak večerním náletům na ledničku.

Při jídle se nenechte rozptylovat okolím a vždy buďte maximálně přítomní. V průběhu tedy nečtěte e-maily, nesledujte televizi a nebuďte ani na svém telefonu. 

Jezte pravidelně a vždy až v momentě, kdy pocítíte hlad a naopak přestaňte ve chvíli, kdy si budete připadat sytí. 

Jídlo si naservírujte na menší nádobí. Po dojezení pocítíte uspokojení z toho, že jste snědli vše, co bylo na talíři, ale zároveň budete mít jistotu, že toho nebylo příliš.

V rozumné míře si můžete i nadále dopřát slané a sladké pochutiny, ale snažte se vyhnout konkrétně těm, po kterých jste často sahali při záchvatu. 

Nikdy nechoďte nakupovat, když jste hladoví

 

6. Do svého jídelníčku zařaďte náš přírodní doplněk stravy

Náš přírodní doplněk stravy VENIRA hunger blocker vám pomůže vymanit se z kolotoče nekonečného přejídání a získat zpět kontrolu nad jídlem, a tedy nad svou tělesnou hmotností. 

Tyto kapsle se speciálně navrženou formulí kombinující účinky garcinie kambodžské a chromu eliminují již po pár okamžicích pocit hladu a nahrazují ho pocitem sytosti, díky kterému konečně překonáte nekonečné přejídání.

Garcinie kambodžská – napomáhá k navození pocitu sytosti. Svým působením zpomaluje tvorbu nového tuku, čímž přispívá ke kontrole tělesné hmotnosti. Dokáže ovlivňovat chuť k jídlu a zároveň působí pozitivně na psychiku člověka.

Chrom – napomáhá ke správnému metabolismu makroživin a podporuje udržení normální hladiny glukózy v krvi.

VENIRA hunger blocker vám pomůže především v boji proti: 

- nekonečnému přejídání

- častému pocitu hladu

- zvýšené chuti k jídlu

- rozhozenému trávení

- zpomalenému metabolismu

 

Rada na závěr

Svou změnu k lepšímu neodkládejte, protože ideální podmínky, na které pravděpodobně čekáte, nikdy nenastanou. V klidu si sedněte, nastavte si reálné cíle a s nimi rovnou vymyslete i způsob, jak jich dosáhnete. Hned v zápětí se pusťte do práce.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zpět do obchodu