Na co pomáhá ostropestřec mariánský?

Ostropestřec mariánský, latinsky Silybum marianum, je významná léčivá bylina s mnohaletou historií v tradiční medicíně. Pochází ze Středomoří, odkud se rozšířil dál do světa. V našich končinách spatříte ostropestřec především podél cest a v blízkosti zahrad a kompostů. 

Ostropestřec je jednoletou, případně dvouletou rostlinou. Patří do čeledi bodlákovitých a nepřehlédnutelný je hlavně díky svému výraznému fialovému květu s ostny. Odtud pramení i jeho lidové názvy jako bodlák pestrý, bodlák ostrý nebo Kristova koruna.

 

Účinné látky obsažené v ostropestřci

Semena ostropestřce obsahují silymarin, což je označení pro komplex bioaktivních látek. Konkrétně se pak jedná o směs složenou z flavonoidů silibinin, silidianin a silikristin, pro které se používá souhrnné označení silymarin. 

Plody ostropestřce obsahují bílkoviny a rostlinné oleje, antioxidanty (kvercetin, vitamin E), aminokyseliny, jednoduché cukry, biogenní aminy (histamin, tyramin), silice a hořčiny. Dále pak steroly, karotenoidy a nenasycené mastné kyseliny (kyselinu linolovou).

 

Účinky ostropestřce mariánského 

Ostropestřec bojuje proti volným radikálům

Ostropestřec mariánský dokáže coby silný přírodní antioxidant likvidovat volné radikály, které v našem těle způsobují oxidační stres. Ten škodí našemu tělu na buněčné úrovni a je jednou z nejčastějších příčin předčasného stárnutí pokožky

Oxidační stres může mít za následek tvorbu vrásek, zašedlý tón pleti, rozšíření pupínků a dalších nedokonalostí. U vlasů zase způsobuje jejich vysoušení a nadměrné vypadávání

 

Ostropestřec podporuje činnost a regeneraci jater

O ostropestřci se nicméně mluví především díky příznivému působení obsaženého silymarinu a rostlinných olejů na trávení, funkci jater a jejich regeneraci

Silymarin totiž dokáže zlepšit metabolismus jaterních buněk, přispět ke stabilizaci buněčné membrány a podpořit regeneraci jaterní tkáně. 

Hepatoprotektivní působení silymarinu, tedy schopnost chránit jaterní tkáň, umožňuje využít ostropestřec také pro podporu regenerace silně poškozených jater u bývalých alkoholiků, drogově závislých, nebo pacientů po chemoterapii.

 

Ostropestřec přispívá k pročištění organismu

Ostropestřec je oblíbeným prostředkem pro detoxikaci jater, která dostávají zabrat vlivem nezdravého životního stylu. V procesu pročištění zbavíte své tělo nahromaděných toxinů, čímž posílíte přirozenou obranyschopnost svého organismu a podpoříte své celkové zdraví

Úsilí ostropestřce se vyplatí podpořit zelenými potravinami jako například chlorellou a spirulinou. Ty obsahují aminokyseliny přispívající k eliminaci těžkých kovů, které představují jednu z největších hrozeb nejen pro játra, ale pro celý organismus. 

Zmiňovaná chlorella obsahuje velké množství vlákniny, která napomáhá čistit tlusté střevo a nánosy toxických usazenin z jeho stěn. Společně se spirulinou, cholinem, pampeliškou a aloe vera ji najdete v našem doplňku stravy VENIRA detox, který v každé denní dávce obsahuje 400 mg ostropestřce mariánského.

Chcete se dozvědět více informací o zelených potravinách? Přečtěte si náš článek o super greens, ve kterém popisujeme nejzajímavější účinky chlorelly, spiruliny a zeleného ječmene na lidské zdraví. 

 

Ostropestřec mariánský podporuje domácí léčbu žlučových kamenů

Žlučník je orgán hruškovitého tvaru fungující jako zásobárna žluči, která se následně využívá v procesu trávení. Žlučník spojuje játra s tenkým střevem, kterému pomáhá se zpracováním tuků. 

Ve chvíli, kdy zkonzumujete tuky, hormony vyšlou signál žlučníku, aby uvolnil uloženou žluč, která vede skrze žlučové cesty do dvanáctníku – první části tenkého střeva. Žluč v tomto procesu pomáhá také s absorpcí vitaminů rozpustných v tucích a s jejich přenosem po těle. 

Pokud ve velké míře konzumujete tučná jídla a pokrmy plné cukrů a bílé mouky, mohou vám ve žlučníku vzniknout žlučové kameny. Právě ostropestřec je bylinkou, která vám může pomoci s domácí léčbou této poruchy žlučníku.

 

Ostropestřec mariánský: Pro koho není vhodný?

Ostropestřec mariánský není vhodný pro:

- těhotné a kojící ženy

- děti

- osoby s vysokým krevním tlakem

- lidi trpící závažnými chorobami

Pokud si nejste jisti tím, jestli je pro vás ostropestřec vhodný, konzultujte jeho užívání se svým ošetřujícím lékařem

 

Kdy, jak dlouho a v jaké formě užívat ostropestřec

Nejspolehlivější variantou z pohledu garance obsahu účinných látek je extrakt získávaný ze semen, respektive z plodů ostropestřce. K méně spolehlivým variantám patří olej, který se lisuje za studena ze semen a čaj připravený z plodů a listů.

Ostropestřec můžete užívat ráno nebo večer společně s jídlem. V takovém případě může zmírnit případné zažívací problémy a podpořit trávení hůře stravitelných pokrmů.

Abyste se dočkali všech efektů popsaných výše, ostropestřec byste měli užívat alespoň jeden měsíc v kuse. Poté je vhodná týdenní pauza. V případě potřeby můžete kúru zopakovat a to až dvakrát nebo třikrát ročně. 

Hledáte přírodní doplněk stravy se silnou dávkou ostropestřce? Vyzkoušejte naše kapsle VENIRA ostropestřec s 80% obsahem účinného Silymarinu v podobě 200 mg v jedné kapsli. Balení obsahuje kúru na 80 dní

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zpět do obchodu