Jak zvládnout PMS (Premenstruační syndrom)? Vše, co potřebujete vědět - kompletní průvodce.

Premenstruační neboli PMS syndrom dokáže ženy pořádně potrápit. Doprovází ho celá řada nepříjemných fyzických i psychických PMS symptomů, které ženám otáčejí život vzhůru nohama a omezují je v každodenním fungování. Pokračujte ve čtení článku a dozvíte se efektivní tipy, jak se s PMS vypořádat a navodit si fyzickou i psychickou pohodu

 

 

Co je to PMS neboli premenstruační syndrom? 

PMS je soubor symptomů, které se u žen objevují v týdnech před menstruací. Tyto symptomy jsou způsobeny hormonálními změnami, které se v organismu ženy odehrávají během menstruačního cyklu.

 

Fyzické symptomy PMS

- bolesti břicha 

- bolesti zad a hlavy

- únava

- nafouknutí břicha

- citlivost prsou

- akné

- změny chuti k jídlu, zvýšená chuť k jídlu 

- zácpa nebo průjem

 

Psychické symptomy PMS

- podrážděnost

- úzkost

- deprese

- změny nálad

- poruchy spánku

- nízké sebevědomí

 

 

Proč dochází k PMS?

Hlavní příčinou PMS jsou hormonální změny, které se v organismu ženy odehrávají během menstruačního cyklu. Hladiny estrogenu a progesteronu kolísají a dochází k ovulaci, což spouští řadu fyziologických procesů, které vedou k typickým symptomům PMS.

 

Vliv estrogenu na PMS

Před ovulací hladina estrogenu stoupá a po ovulaci prudce klesá. Tento pokles může vést k bolestem hlavy, únavě, podrážděnosti a změnám nálad. Současně estrogen ovlivňuje zavodňování v organismu a jeho pokles může vést k nafouknutí břicha, otokům končetin a citlivosti prsou.

 

Progesteron a jeho vliv na premenstruační syndrom

Progesteron má uklidňující účinky, ale současně může způsobovat bolesti břicha, zácpu a akné. V některých případech může být příčinou nepříjemného PMS právě nízká hladina progesteronu, což může zároveň vést k silným bolestem břicha, nepravidelné menstruaci a změnám nálady.

 

Dejte své hormony do rovnováhy a zmírněte projevy PMS

PMS a menstruace jsou přirozenou součástí každé ženy, ale pomocí správných doplňků stravy můžete zmírnit projevy PMS a prožít toto období bez nepříjemných příznaků a bolesti. Pro maximální účinek je nezbytné kapsle užívat pravidelně a dlouhodobě

 

VENIRA MENSTRUACE KAPSLE

VENIRA menstruace kapsle s obsahem 600 mg pivoňky lékařské a dalších 4 účinných složek včetně srdečníku, drmku obecného a kontryhelu, vám pomohou eliminovat nepříjemné pocity spojené s PMS a menstruací. Navíc ulevují od bolesti v podbřišku a minimalizují náladovost spojenou s premenstruačním syndromem. Kapsle jsou určeny všem ženám, které trápí nepravidelná nebo bolestivá menstruace a nepříjemné příznaky PMS

Pokud toužíte po harmonickém menstruačním cyklu bez zbytečných bolestí, kapsle pro menstruaci jsou pro vás jasnou volbou, protože byly navrženy tak, aby poskytovaly ženám podporu v každé fázi cyklu nehledě na věk. Navíc vám pomohou optimalizovat hladinu ženských hormonů v těle, upravit nepravidelný menstruační cyklus přírodní formou a zatočit s náladovostí spojenou s PMS či menstruací a vy tak budete moct prožít celé menstruační období v psychickém i fyzickém komfortu

 

 

VENIRA KAPSLE PRO HORMONÁLNÍ ROVNOVÁHU

Kapsle VENIRA pro hormonální rovnováhu obsahují 400 mg extraktu zeleného ovsa a dalších 5 účinných látek včetně meduňky lékařské, včelího pylu a mateří kašičky, které regulují hladiny progesteronu i estrogenu v těle a pomáhají tak ženám, které trpí hormonální nerovnováhou například po ukončení užívání antikoncepce. Současně působí příznivě na zdravou funkci reprodukčního systému a přispívají k emoční rovnováze u žen

Pokud vás trápí velké výkyvy nálad způsobené hormonální nerovnováhou a necítíte se ve své kůži, tento doplněk stravy je určen přesně pro vás, protože obsahuje 6 účinných složek, které vám pomohou s výkyvy nálad, nespavostí, únavou a nedostatkem energie. 

Kapsle si poradí také s akné, které je způsobeno rozhozenými hormony a také vám budou nápomocné, pokud se potýkáte s hormonálními poruchami například se syndromem polycystických vaječníků. Přírodní VENIRA kapsle zatočí i s návaly horka, stresem a pocity vypětí či podrážděnosti. Doplněk stravy je navíc obohacen o včelí pyl, který je účinných pomocníkem při potížích s reprodukčním zdravím.

 

Další doplňky stravy, které mohou pomoci v boji s PMS

Kapsle pro menstruaci i hormonální rovnováhu jsou navrženy tak, aby obsahovaly všechny potřebné vitamíny účinné látky pro optimální hladinu hormonů v těle a současně podpořily hladší průběh PMS i celého menstruačního cyklu, ale můžete vyzkoušet také bylinu v podobě macy peruánské, která se stará o ustálení hormonů, reguluje jejich optimální rovnováhu v období menstruace a může být účinná také při menopauze

Další účinnou bylinkou je ashwagandha, která snižuje stresové hormony a může tak zmírňovat projevy PMS jakými jsou bolest nebo nespavost. Dbejte také na dostatečný přísun hořčíku, který pomůže zmírnit nadýmání a další projevy PMS.

Důležité je zmínit, že pro správný účinek je důležité všechny výše uvedené produkty užívat dlouhodobě a pravidelně. 

 

Tipy pro boj s PMS

VENIRA kapsle pro menstruaci i hormonální rovnováhu jsou skvělou volbou pro boj s nepříjemnými důsledky hormonální nerovnováhy a jsou sestaveny přesně tak, aby ženám pomohly snižovat diskomfort spojený s menstruačním cyklem. Existují však i další způsoby, jak podpořit hladký průběh PMS a celé menstruace, a proto vyzkoušejte dalších 6 tipů pro boj s nepříjemným PMS a sledujte, jaký vliv budou mít na vaše tělo.

1. Spěte, relaxujte a nestresujte se 

Mezi nejdůležitější nástroje v boji proti PMS patří relaxace, protože stres a úzkost zhoršují symptomy PMS, a proto je důležité naučit se odpočívat a najít klid v mysli i těle. Relaxace také pomáhá snížit hladinu stresových hormonů, jako je kortizol, který ovlivňuje závažnost PMS symptomů. 

Napjaté svaly mohou vést k bolestem břicha a zad, a proto je důležité provádět relaxační techniky, jako je jóga nebo protahování, které pomáhají uvolnit svaly, zmírnit bolest a pomáhají usnout snadněji a hlouběji. Současně relaxace podporuje produkci hormonů štěstí, jako je serotonin a dopamin, které zlepšují náladu a zmírňují úzkost a podrážděnost. 

Kromě jogy, meditace, teplé koupele, poslechu hudby nebo procházky v přírodě vám s relaxací a snížením stresu mohou pomoci také kapsle ženská harmonie, které jsou navrženy přesně tak, aby příznivě působily na redukci stresu, podpořily relaxaci a uvolnily mysl u žen

 

2. Zkuste se hýbat

Pravidelná fyzická aktivita pomáhá zmírnit bolesti, zlepšuje náladu a podporuje celkové zdraví. Zaměřte se na aerobní cvičení, jako je chůze, běh, plavání nebo tanec. I lehký pohyb, jako je protahování nebo jóga, vám může pomoci cítit se lépe.

Trávení času v přírodě má prokazatelně relaxační a antidepresivní účinky, a proto se projděte v parku nebo v lese a spojte příjemné s užitečným.

 

3. Dejte si pozor na kofein

Kofein stimuluje nervový systém a může zhoršovat úzkost, podrážděnost a změny nálad, které jsou typické pro PMS a současně může způsobovat nespavost, která je u žen s PMS běžná. Konzumace kofeinu může vést k dehydrataci, která zhoršuje křeče a bolesti břicha. Snažte se omezit pití kávy, čaje, coly a dalších nápojů obsahujících kofein. Pokud si bez kávy nedokážete představit den, zkuste ji nahradit bezkofeinovou variantou nebo bylinnými čaji.

 

4. Vyhněte se alkoholu

Alkohol může zhoršovat úzkost, podrážděnost a změny nálad, které jsou typické pro PMS. Současně narušuje spánkový režim, zhoršuje bolesti břicha a zhoršuje premenstruační akné, a proto se v období před menstruací alkoholu raději úplně vyhněte.

 

 

5. Pijte dostatek vody a bylinkových čajů

Dostatečný příjem tekutin pomáhá hydratovat organismus a zmírňuje symptomy PMS, které jsou spojeny s dehydratací. Voda a bylinkové čaje pomáhají uvolnit svaly a zmírnit bolesti břicha a křeče

Snažte se vypít denně alespoň 2 litry vody. Můžete si s sebou nosit láhev s vodou a pít ji po celý den.

Vyzkoušejte bylinky s uklidňujícími účinky jako heřmánek, levandule, meduňka, máta peprná, dobromysl nebo kozlík lékařský, které patří mezi bylinky s uklidňujícími a relaxačními účinky. Připravte si bylinkové čaje z čerstvých bylin nebo si kupte sušené byliny v lékárně nebo obchodě se zdravou výživou. 

Vyhýbejte se slazeným nápojům, jako jsou limonády a džusy, obsahují mnoho cukru, který může symptomy PMS zhoršovat.

 

6. Omezte sůl

Nadměrný příjem soli vede k zadržování vody v organismu, což může způsobovat otoky, zvětšení břicha a celkový pocit těžkosti. Sůl zvyšuje krevní tlak, což může zhoršovat bolesti hlavy a únavu, které jsou typické pro PMS. Všímejte si, kolik soli denně konzumujete. Doporučený denní příjem soli pro dospělé je 5 gramů, ale ideálně bychom se měli pohybovat spíše kolem 3 gramů.

Snížení příjmu soli je důležité pro celkové zdraví a pohodu a může vám výrazně pomoci zmírnit symptomy PMS. Přechod na stravu s nízkým obsahem soli může trvat nějakou dobu, ale s trochou snahy se vám to podaří. Nebojte se experimentovat s různými bylinkami a kořením, abyste našli chutné a zdravé alternativy soli.

 

Co si z článku odnést?

Premenstruační syndrom neboli PMS je součástí ženského cyklu a doprovází ho celá řada nepříjemných fyzických i psychických projevů. Pro zmírnění PMS symptomů a hladší průběh menstruace vyzkoušejte VENIRA menstruace kapsle, které pomohou zajistit harmonický menstruační cyklus bez zbytečné bolesti. Spolehnout se můžete také na VENIRA kapsle pro hormonální rovnováhukteré dají vaše hormony do optimální rovnováhy a pomohou zatočit s výkyvy nálad a dodají vám dostatek energie pro zvládnutí nejen celého menstruačního cyklu.

Kromě pravidelného užívání přírodních doplňků stravy můžete vyzkoušet další tipy v podobě dostatečné relaxace, pohybu, vyhýbání se nadměrnému alkoholu, kofeinu a soli a pití vody a bylinkových čajů. PMS dokáže ženám znepříjemňovat život, ale s výše uvedenými tipy se vám může podařit jeho projevy zvládnout a vy tak můžete prožít klidnější a komfortnější menstruační cyklus.

Nezapomínejte, že každá žena je jiná a to, co funguje pro jednu ženu, nemusí fungovat pro druhou. Experimentujte s různými tipy a najděte si ten, který vám vyhovuje nejlépe. Pokud máte silné a vyčerpávající symptomy PMS, které ovlivňují váš běžný život, neváhejte se obrátit také na svého lékaře.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

Zpět do obchodu