Jak na suchou pokožku hlavy

Suchá pokožka hlavy není nic příjemného. Svědí, štípe, je citlivá a případně i zarudlá. Navíc se z ní mohou odlupovat nevzhledné bílé šupinky. Zkrátka a dobře jedná se o nevítaný jev, který nám na sebevědomí nepřidá. Naštěstí existují způsoby, jak s tímto problémem účinně zatočit.

 

Proč pokožka svědí

Za normálních podmínek je pokožka hlavy přirozeně hydratovaná a tvoří se na ní optimální množství mazu. Pokud ovšem z nějakého důvodu dojde k narušení těchto procesů, může se začít vysušovat a případně i loupat. Pocity svědění nás logicky vedou ke škrábání postižených míst, čímž se vše jen zhoršuje. Aby toho nebylo málo, trpí obvykle také naše vlasy. I ony jsou suché, ztrácí lesk, lámou se a třepí.

Jak z toho ven? Odhalte příčinu, pokud je to možné, vyvarujte se napříště nežádoucím faktorům a především začněte se správnou kosmetickou péčí.

 

Jak je to s lupy

Suchá pokožka hlavy a lupy spolu jdou často ruku v ruce. Pokud najdeme ve vlasech odlupující se šupinky, obvykle máme hned jasno. Pozor ale, tento problém má dvě různé podoby – takzvané suché a mastné lupy.

Suché lupy, jak už název napovídá, mají co do činění právě se suchou pokožkou hlavy. Jsou bílé nebo našedlé a drobnější. Způsobuje je špatná hydratace pokožky i nedostatečná tvorba kožního mazu.

Pokud se vám zdá, že vás trápí suchá pokožka hlavy a mastné vlasy, půjde pravděpodobně o trochu jiný problém. V tomto případě se totiž ve skutečnosti pokožka mastí až příliš. Vznikají mastné lupy, které jsou nažloutlé a větší. Také se hůře odlupují, takže spíš ulpívají na hlavě a těžko se vyčesávají.

Jestliže vás postihnou lupy, uvědomte si nejprve, o jaký druh se jedná, abyste v boji proti nim zvolili správný přípravek. Případně můžete sáhnout po takovém, který si poradí s oběma typy. Tím je například VENIRA přírodní šampon proti lupům. Účinně vás zbaví jak suchých, tak mastných lupů, zklidní podrážděnou pokožku a navíc se postará o potřebnou výživu i lesk vašich vlasů.

 

Co suchou pokožku hlavy způsobuje

Jestliže se se suchou pokožkou hlavy potýkáte, na vině může být celá řada příčin:

Příliš časté mytí - své vlasy bychom samozřejmě měli udržovat v čistotě, ale všeho moc škodí. Každodenním mytím přichází pokožka hlavy o maz, který je v určité míře přirozený a potřebný. Přistupujte tedy k umývání vlasů dvakrát či třikrát týdně, to je akorát. Vyvarujte se také příliš horké vodě, která může k vysušování pokožky přispět.

Nadužívání fénu a podobných přístrojů - časté užívání fénu, ale také kulmy nebo žehličky na vlasy není pro pokožku hlavy zrovna ideální. Jestliže trpíte na její vysušování, zkuste tyto přístroje omezit, nebo alespoň používat na nižší stupeň, který je k vlasům přece jen citlivější.

Vlivy počasí - ať už se jedná o přímé sluníčko, nebo naopak o suchý a studený vzduch, pokožka hlavy dostává zabrat a může se nadměrně vysušovat. Neprospívá jí zejména střídání teplot – teplý vzduch z radiátorů ve vytopené místnosti a následný přechod ven do mrazu. Dbejte tedy na to, abyste v každém ročním období používali vhodné kosmetické prostředky, které vaše vlasy proti rozmarům počasí ochrání.

Nesprávná životospráva - suchou pokožku může zapříčinit nedostatečný pitný režim i chybějící vitamíny a minerální látky. Důležitý je především zinek, omega 3 mastné kyseliny nebo vitamín A. Dopřejte si proto dostatek ovoce a zeleniny, ryby, oříšky nebo celozrnné pečivo. Naopak se vyhněte cukrům, alkoholu a cigaretám.

Nevhodná kosmetika - nadměrné vysušování pokožky mohou mít na svědomí taky špatně zvolené kosmetické produkty. Čtěte složení a vyvarujte se těch, které obsahují alkohol. Raději dejte přednost ryze přírodním ingrediencím. Šampón nezapomeňte vždy důkladně umýt – jeho zbytky by totiž opět zapříčinily vysušování kůže.

Alergie - někdy se může stát, že i sebelépe vybraný kosmetický přípravek nesedne a způsobí alergickou reakci. Pokud vás trápí podrážděná a suchá pokožka po použití nového produktu, vězte, že jej budete muset napříště vynechat.

Věk - s přibývajícími léty má pokožka tendenci být sušší. O to víc pozornosti bychom měli péči o ni věnovat.

Zdravotní problémy - suchá a olupující se pokožka může být příznakem kožního onemocnění – například lupénky nebo ekzému. V takovém případě vyhledejte v prvé řadě pomoc lékaře.

 

Jak o suchou pokožku hlavy pečovat

Některé z příčin zmíněných výše máme ve svých rukou, s jinými bohužel moc nenaděláme. Soustřeďme se ale na to, co změnit můžeme. Sem patří především správně zvolená kosmetika. Šampón a kondicionér je základ, ale nezapomeňte ani na vlasovou masku, případně další produkty.

Jak by taková péče o suchou pokožku hlavy mohla vypadat? Začněte VENIRA přírodním šamponem pro suché a poškozené vlasy. Dlouhodobě zlepšuje hydrataci pokožky, regeneruje poničené vlasy a zabraňuje budoucímu třepení konečků.

Poté můžete vlasy ošetřit VENIRA bezoplachovým kondicionérem, který rovněž hydratuje a dodá vašim vlasům potřebnou výživu.

Na suchou pokožku hlavy je vynikající také VENIRA BIO moringový olej. Uleví od nepříjemného svědění, zbaví vás lupů a vy se budete moct těšit z krásných a zdravých vlasů, kterým nebude chybět pružnost ani lesk.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zpět do obchodu