Co na opruzeniny

Přestože se s opruzeninami potýkají především děti v novorozeneckém a kojeneckém věku, mohou klidně potrápit i vás, dospělé. V dnešním článku se proto dočtete o prevenci vzniku opruzenin a poradíme vám, jak si s nimi rychle poradit.

 

Co to jsou opruzeniny

S opruzeninami se mohou setkat děti každého věku, ale nejvíce se vyskytují u novorozenců a kojenců mezi 9 a 12 měsícem života

Opruzeniny se objevují nejčastěji v oblasti kožních záhybů, na zadečku, tříslech a genitáliích, tedy na místech, kde se produkuje více potu a dochází zde k tření pokožky

Postižené místo pak může být popraskané (vlivem puchýřků vznikají drobné prasklinky), podrážděné (vzniká vyrážka), vysušené (dochází k olupování), nebo naopak vlhké (dochází k mokvání). Opruzeniny běžně doprovází také nepříjemné pálení a svědění, což je velmi nekomfortní pro miminko, které je podrážděné a pláče. 

Jelikož děti v prvních měsících svého života nosí prakticky nepřetržitě pleny, u novorozenců a kojenců najdete opruzeniny nejčastěji v plenkové oblasti, kde se plenka tře o pokožku

 

Jak opruzeniny vypadají a jaké jsou příčiny jejich vzniku?

Ke vzniku opruzenin přispívají ve velkém enzymy ze stolice působící na kůži kojence v místě hýždí. Dále pak amoniak vznikající v důsledku bakteriálního rozkladu močoviny.

Opruzeniny můžeme dále rozdělit do jednotlivých forem, které se liší svým původem a podobou

1. První formu opruzenin označujeme termínem Intertrigo. Opruzeniny tohoto typu mají podobu červené jasně ohraničené plochy. V ojedinělých případech mohou být dané plochy mokvající. Opruzeniny vznikají nejčastěji pocením, nedostatečnou hygienou, mechanických třením kůže nebo jako důsledek obezity. 

2. Druhou formou opruzenin je plenková dermatitida, která je obecným označením pro zánětlivé změny na kůži. Rozlišujeme W dermatitidu, závorkovou dermatitidu, erozivní plenkovou dermatitidu a konečný gluteální granulom. 

I. W dermatitida je nejběžnější formou opruzenin vznikající v důsledku tření mezi plenou a pokožkou

II. Pro závorkovou dermatitidu jsou charakteristické zarudlé pruhy na vnitřní straně stehen způsobené třením okraje jednorázové pleny o pokožku.  

III. Erozivní plenková dermatitida vzniká v důsledku nedostatečné hygieny miminka, jehož pokožka je v častém kontaktu se stolicí. 

IV. Poslední, méně častou formou, je konečný gluteální granulom, objevující se po dlouhodobé lokální aplikaci silných kortikoidů pod pleny. Má podobu papul a hrbolů o velikosti pěti milimetrů až čtyř centimetrů.

 

Prevence vzniku opruzenin

Abyste zabránili vzniku opruzenin u svých dětí, používejte pravidelně kosmetiku, která:

- obsahuje pouze přírodní ingredience

- má antibakteriální a zklidňující účinek

- podporuje hydrataci a regeneraci pokožky

- přispívá k tvorbě silné a zdravé ochranné kožní bariéry

 

K dalším preventivním opatřením vzniku opruzenin patří:

- dostatečné větrání pokožky

- pravidelné přebalování – zhruba osmkrát denně

- důkladné čištění pokožky od zbytků stolice a moči

- používání plen s přiměřenou velikostí

- omezení příliš častého mytí pokožky

 

Jak řešit opruzeniny u miminek

Vypořádat se s opruzeninami svého miminka vám pomůže dětský krém na opruzeniny s čistě přírodním složením a obsahem osmi účinných látek. Ve složení najdete například oxid zinečnatý, který brání vzniku nadměrné vlhkosti, měsíček lékařský se zklidňujícím účinkem a panthenol podporující hydrataci, obnovu a regeneraci pokožky

Vzhledem k šetrnému složení krému ho můžete bez problémů použít i u kojenců a batolat s atopickou dermatitidou, která vyžaduje specifickou péči.

Tip: Pravidelné používání krému můžete doplnit o bylinné koupele, které mají protizánětlivý účinek a přispívají ke zklidnění podrážděné pokožky.

 

Jak dlouho se hojí opruzeniny

Vzniklé opruzeniny začnou ustupovat zhruba po dvou až čtyřech dnech pravidelného mazání krémem a jejich úplného zmizení se dočkáte po pár týdnech. 

Při dodržování všech výše zmíněných opatření zvládnete vyléčit opruzeniny doma bez pomoci lékaře. Nicméně v případě, kdy se opruzeniny rozšíří do dalších lokalit (například podpaží), doporučujeme vám neprodleně navštívit dermatologa nebo pediatra.

 

Kosmetika pro miminka

Součástí pravidelné péče o pokožku vašeho miminka by měl být také dětský olej na masáž bříška, který je skvělou prevencí před vznikem koliky, protože masírování stimuluje trávicí procesy a podporuje správné trávení. Obsahuje slunečnicový, mandlový, levandulový, meruňkový a fenyklový olej, které společně udržují krásně hydratovanou pokožku miminka, ale také pomáhají uvolnit napětí a usnadnit usínání

Oblíbený koupací rituál se zase neobejde bez mytí vlásků. Pro tyto účely jsme vyvinuli přírodní dětský šampon pro první vlásky, který podporuje jejich hydrataci, snadné rozčesávání a zároveň nabízí prvotřídní péči o pokožku hlavy. V jeho složení najdete hydratační složku glycerin nebo heřmánkový olej, který přispívá k udržení krásně hydratovaných a lesklých vlasů. 

Více informací o tom, jak kosmetiku pro miminka používat a vybrat najdete v našem samostatném článku na blogu.

 

Věděli jste, že opruzeniny mohou potrápit i dospělé?

Opruzeniny jsou u dospělých stejně běžné jako u dětí. Trápí zvláště muže a to především v letních měsících, kdy se obecně více potíme. 

Ke vzniku opruzenin u dospělých přispívá zvláště nošení příliš těsného a neprodyšného oblečení, kdy se může pokožka v daném místě lehce zapařit

Objevují se v kožních záhybech a místech častého tření. Zvláště tedy na vnitřní straně stehen, kolem konečníku, na genitáliích, v podpaží, mezi prsty u nohou a u žen pod prsy. 

Stejně jako při eliminaci opruzenin u dětí, doporučujeme udržovat dané místo v suchu. Dále je vhodné oblékat prodyšné oblečení z přírodních materiálů, aby dané místo větralo, a vy tak zabránili dalšímu zapaření. Toto doporučení se samozřejmě týká i spodního prádla. 

Opruzeniny ošetřujte hojivou mastí, ale bez problémů na ně můžete aplikovat dětský krém na opruzeniny nebo dětský zásyp, který absorbuje vlhkost

V neposlední řadě dbejte na důslednou hygienu. Při mytí používejte přírodní tělovou kosmetiku bez parfemace, u které máte jistotu, že postižené místo více nepodráždí. Dále je vhodné používat intimní mycí pěnu s antibakteriálním účinkem. Pokud cestujete, vždy mějte po ruce antibakteriální vlhčené ubrousky. Pokožku po mytí vysušte vždy do sucha, ale dejte si pozor, abyste ji příliš nedřeli ručníkem.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zpět do obchodu