Kosmetika pro miminka: Jak ji vybrat a bez čeho se neobejdete?

Věděli jste, že dětská pokožka je až pětkrát tenčí, než pokožka dospělého člověka? Asi už chápete, proč se na výběr kosmetiky pro nejmenší klade takový důraz. V dnešním článku se dozvíte, bez jakých přípravků se neobejdete a jaké podmínky by měl každý z nich splňovat.

 

Proč by vaše děti neměly používat kosmetiku pro dospělé

Dětská pokožka je náchylnější k podráždění než pokožka dospělých, protože je výrazně tenčí a zatím nemá vytvořenou dostatečnou ochrannou bariéru. Obecně vzato tedy platí, že vaše děti by neměly používat kosmetiku pro dospělé, ale vždy jen tu, která je pro ně přímo určená. Jak by taková kosmetika měla vypadat?

 

Jaká by (ne)měla být kosmetika pro děti a miminka?

Obsahuje pouze přírodní ingredience

Přírodní dětská kosmetika nevysušuje pokožku a respektuje její přirozené pH. Obsahuje pouze ingredience vybrané s ohledem na potřeby citlivé dětské pokožky jako extrakty z bylin a blahodárné oleje bohaté na prospěšné vitaminy.

 

Má zklidňující a antibakteriální účinek

Vzhledem k vysoké citlivosti dětské pokožky vybírejte takové přípravky, které mají antibakteriální účinek, tedy zabraňují množení bakterií, a zároveň obsahují takové ingredience, které tiší případné podráždění jako svědění či zarudnutí.

Pro své zklidňující účinky je dobrý známý měsíček lékařský, heřmánek pravý, chmel otáčivý nebo oxid zinečnatý, který má zároveň antibakteriální účinek

 

Podporuje hydrataci, výživu a přirozenou hebkost pokožky

Dětská pokožka je velmi náchylná k vysoušení, a proto byste měli používat kosmetiku plnou vyživujících a hydratačních složek, které zachovají její přirozenou hebkost. 

K hydratačním složkám, které jsou častou součástí přírodní kosmetiky patří panthenol, který podporuje obnovu a regeneraci pokožky a zanechává ji vyhlazenou a změkčenou. Dále glycerin, který na sebe dokáže vázat vlhkost a včelí vosk, který má vyživující, zklidňující a zvlhčující účinky. 

 

Přispívá k tvorbě silné a zdravé ochranné kožní bariéry

Pokožka miminek nemá vyvinutý ochranný kyselý plášť, který by je chránil před působením vnějších vlivů. Při výběru kosmetiky proto pátrejte po ingrediencích, které podporují tvorbu silné a zdravé ochranné kožní bariéry. 

K takovým složkám patří výše zmíněný včelí vosk, který na povrchu pokožky tvoří tenkou a prodyšnou ochrannou bariéru nebo oves setý, který díky obsahu kyseliny linolové zlepšuje funkci kožní bariéry.

 

Neobsahuje parfemované přísady, parabeny, sulfáty a silikony

Novorozenci jsou velmi citliví na různé silné vůně, které na ně mohou působit agresivně. Také další chemické přísady jako parabeny, sulfáty a silikony jsou velmi silnými alergeny a mohou vést ke vzniku nejrůznějších vyrážek. Abyste jakémukoliv typu podráždění předešli, vždy čtěte pečlivě složení každého přípravku.  

 

Kosmetika pro novorozence a batolata zabraňující vzniku opruzenin

Miminka nosí v prvních měsících svého života v podstatě nepřetržitě pleny, které mohou zapříčinit podráždění pokožky a vést ke vzniku opruzenin

Opruzeniny jsou zarudlá místa vznikající v důsledku tření či nadměrné vlhkosti a to nejčastěji v oblasti kožních záhybů, na zadečku, tříslech a genitáliích. Doprovází je nepříjemné pálení a svědění, což je velmi nekomfortní pro miminko, které je podrážděné a pláče. Těmto nepříjemnostem je vhodné předcházet s pomocí šetrné kosmetiky se zklidňujícím účinkem, která z pokožky odstraňuje přebytečnou vlhkost

Vypořádat se s opruzeninami svého miminka vám pomůže VENIRA dětský krém na opruzeniny s čistě přírodním složením a obsahem osmi účinných látek. Ve složení najdete například oxid zinečnatý, který brání vzniku nadměrné vlhkosti, měsíček lékařský se zklidňujícím účinkem a panthenol podporující hydrataci, obnovu a regeneraci pokožky

Kosmetika je skvělou prevencí vzniku opruzenin, ale nezapomínejte ani na dostatečné větrání pokožky a pravidelné přebalování, díky kterému bude vaše miminko stále v suchu

 

Dětský olej jako součást pravidelné péče o pokožku

Miminka často trpí na bolavé bříško neboli koliky, jejichž příčinou může být špatné trávení potravy, příliš časté kojení, nošení těsného oblečení nebo třeba nedostatek pohybu v objemné plence. Od bolestí a nepříjemného napětí jim můžete ulevit jemnou masáží bříška, která pro mě bude zároveň příjemná a uklidňující

K tomuto účelu jsme vyvinuli VENIRA dětský olej na masáž bříška s obsahem slunečnicového, mandlového, levandulového, meruňkového a fenyklového oleje. Nejenže udržuje pokožku miminka krásně hydratovanou, ale také pomáhá uvolnit napětí a usnadnit usínání

Olejíček je skvělou prevencí před vznikem koliky, protože masírování stimuluje trávicí procesy a podporuje správné trávení. Bříško stačí masírovat každý den pět minut a to jemnými krouživými pohyby ve směru hodinových ručiček. 

 

Dětská přírodní kosmetika na první vlásky

Koupání je jedním z oblíbených rituálů, ke kterému neodmyslitelně patří také mytí vlásků. Pro tyto účely si obstarejte VENIRA přírodní dětský šampon pro první vlásky, který podporuje jejich hydrataci, snadné rozčesávání a zároveň nabízí prvotřídní péči o pokožku hlavy. V jeho složení najdete hydratační složku glycerin nebo heřmánkový olej, který přispívá k udržení krásně hydratovaných a lesklých vlasů

 

Co dalšího byste měli svému miminku pořídit?

Jemný koupací olej se zklidňujícím účinkem.

Ochranný krém proti slunci s SPF 50.

Čisticí ubrousky bez parfemace. 

Zubní pastu a dětský kartáček na první zoubky.

 

Předcházejte nežádoucímu podráždění

Přestože je přírodní kosmetika rozhodně bezpečnější volbou, i ta může obsahovat ingredience, na které může mít vaše miminko alergickou reakci – například mentol nebo eukalyptus, což jsou silně aromatické přírodní látky. 

Novou kosmetiku zařazujte postupně a vždy ji nejprve otestujte na malé ploše kůže. Dané místo poté alespoň 24 hodin sledujte. Pokud se neprojevuje žádná intolerance, kosmetiku můžete začít používat doporučeným způsobem. 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zpět do obchodu