Co (ne)jíst, pokud máte pleť se sklony k akné?

Pokud se chcete zbavit akné, asi vás nepřekvapí, že obrovskou roli v tom bude hrát váš jídelníček. Zatímco pestrá a vyvážená strava vám může na cestě za zdravou a krásnou pletí pomoci, existují i potraviny, které mohou stav vašeho akné výrazně zhoršit. Co tedy jíst a čemu se raději vyhnout, pokud vás trápí akné?

 

Rizika tvorby akné

Záleží především na tom jaké množství kožního mazu v mazových žlázách se vám přirozeně tvoří a s jakou rychlostí se vám obnovují zrohovatělé buňky v nejsvrchnější vrstvě kůže. S tím, že obojí můžete do značné míry ovlivnit skladbou svého jídelníčku. 

 

Dejte si pozor na potraviny s vysokým glykemickým indexem

Glykemickým indexem (GI) určujeme obsah glukózy v potravinách. Glukóza je jednoduchý cukr představující základní zdroj energie pro lidské tělo. Hodnota GI v potravině je ovlivněna řadou faktorů, jako například způsoben zpracování a množstvím tuků, sacharózy, vlákniny a kyselin.

Do skupiny potravin s vysokým glykemickým indexem spadá například bílé pečivo, brambory pečené v troubě, džemy, sušené ovoce, snídaňové cereálie, některé druhy těstovin, bonbóny, oplatky a další sušenky, sladké limonády, fastfoodové hranolky, hamburgery apod. 

Obecně se jedná o potraviny, které se rychle vstřebávají do organismu, a tak bezprostředně po jejich zkonzumování dochází k okamžitému zvýšení hladiny krevního cukru, což automaticky zvyšuje produkci hormonu inzulinu, který pomáhá dopravit cukr z krve do buněk.

Vysoká hladina inzulinu může být problematická z toho důvodu, že inzulin podporuje nadměrnou produkci kožních buněk. Rychlejší růst a dělení buněk zvyšuje riziko ucpání mazových žlázek. Inzulin může zároveň stimulovat produkci testosteronu, který přispívá ke zvýšení tvorby kožního mazu. Již v úvodu tohoto článku jsme si řekli, že právě tohle jsou největší hrozby vzniku a rozvoje akné.

 

Za zvýšenou tvorbou akné mohou stát i další druhy potravin

Při náhlém výskytu akné se velmi často diskutuje o mléčných výrobcích. Důvodem, proč se některým jedincům tvoří po jejich konzumaci pupínky, může být vysoký obsah nejrůznějších hormonů, které jsou produkované krávami v období březosti. Z tohoto pohledu jsou nejproblematičtější androgeny (mužské hormony) hrající prokazatelnou roli při vzniku pupínků.

Konzumace mléka a mléčných výrobků zároveň stimuluje játra k větší produkci růstového faktoru 1 (IGF 1), což může být opět příčinou zhoršeného stavu akné.

Problematická pleť bývá často také spojována s nadměrnou konzumací čokolády. Zhoršení stavu pleti může být zapříčiněno vysokým obsahem cukru v čokoládě a zároveň (bavíme-li se o mléčné čokoládě) obsahem kravského mléka. 

Za zhoršeným stavem akné mohou stát také silně kořeněná a nadmíru solená jídla a některé druhy nápojů jako je káva nebo kakao.

 

Nezapomeňte na to, že každá pleť je jiná

Takže co pomohlo jednomu, nemusí nutně vyhovovat i vám. Ať už tedy uděláte ve svém jídelníčku jakoukoliv změnu, sledujte, jak na ni vaše pleť reaguje a snažte se vypozorovat, co konkrétně jí prospívá, nebo naopak škodí

 

Vyzkoušejte eliminační dietu

Díky té si ověříte, jestli některá z výše zmíněných potravin skutečně zhoršuje stav vašeho akné. Jak postupovat?

Nejméně na měsíc vyřaďte všechny výše zmíněné potraviny. Po uplynutí stanovené doby začněte do svého jídelníčku opět zařazovat jednotlivé potraviny a sledujte, jak vaše pleť reaguje na jejich přítomnost

Dejte si pozor na to, že po vyřazení určitého segmentu potravin už vaše strava nemusí být dostatečně pestrá a vyvážená, a tak vám v jídelníčku budou chybět některé druhy vitaminů a minerálních látek. Ty můžete v každém případě dodat tělu pomocí doplňků stravy

Tip: Pokud váháte nad tím, jestli je pro vás eliminační dieta vhodná, doporučujeme konzultaci s lékařem nebo odborným výživovým poradcem. 

 

Co naopak jíst, pokud vás trápí akné

Ve vašem jídelníčku by neměly chybět potraviny bohaté na vitamin A a E, které působí na pleť jako antioxidanty a přispívají k udržení jejího optimálního stavu. Vitamin A je bohatě zastoupený například v játrech, sýrech, vejcích, listové zelenině, mangu a papáje. Vitamin E byste našli v rostlinných olejích, luštěninách, zelenině a ořeších.

K prospěšným potravinám se řadí také zelená listová zelenina (zvláště zelí), česnek, luštěniny, bobulovité ovoce, ořechy. 

Pro pleť se sklony k akné je blahodárný zinek, který má hojivé účinky a přispívá k udržení normálního stavu pleti. Jeho přírodním zdrojem jsou sezamová a dýňová semínka. Kromě zinku je prospěšná také kyselina salicylová, kterou obsahují například rajčata.

Aby byla vaše péče o pleť se sklony k akné skutečně komplexní a účinná, zahrňte do ní přírodní doplňky stravy plné těch nejlepších vitaminů a antioxidantů, které snižují zánětlivé reakce pleti, a tím pomáhají v boji proti neustupujícímu akné.

 

Pomozte tělu v boji s akné skrze podporu činnosti ledvin a jater

Díky tomu se tělo nebude muset detoxikovat přes kůži. Správnou funkci jater podpoříte s pomocí ostropestřce mariánského, který je součástí přírodních kapslí VENIRA detox

Správnou funkci střevního traktu můžete podpořit kvalitními probiotiky. Například VENIRA probiotika obsahují komplex 10 miliard probiotických kultur z 10 různých kmenů

 

Pouhá strava nestačí

Abyste zvýšili pravděpodobnost úspěšného boje s akné, přizpůsobte tomu i svou kosmetickou rutinu, která by měla sestávat z produktů, které jsou přímo určené k péči o pleť se sklony k akné.

Ani ve chvíli, kdy se akné konečně zbavíme, nemáme často vyhráno. Zjistěte, jak se efektivně zbavit nevzhledných jizviček a pigmentových skvrn, které mohou zůstat na obličeji jako nepěkná vzpomínka. 

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zpět do obchodu