Ústní voda: Nezbytná součást hygieny, nebo zbytečnost?

Lámete si hlavu nad tím, jestli je vhodné zahrnout ústní vodu do péče o svou dutinu ústní? V dnešním článku najdete odpovědi na všechny vaše možné otázky týkající se tohoto produktu. Dozvíte se, proč ústní vodu pravidelně používat, ale i to, jaký typ ústních vod může vašemu úsměvu uškodit

 

Kam se nedostane žádný kartáček, pošlete ústní vodu

Asi každý z nás považuje za zcela samozřejmou součást ústní hygieny kartáček na zuby. U ústních vod to tak není a důvodem je možná právě to, že jsou častým předmětem diskuse. My si ale rozhodně stojíme za tím, že ústní voda je důležitou součástí komplexní péče o dutinu ústní. Hned si povíme proč

Pro mnohé by mohla být hlavním benefitem ústních vod jejich schopnost okamžitě osvěžit dech, a tedy zpříjemnit pocit v ústech. Ve skutečnosti toho umí mnohem více!

 

Účinky ústních vod

Přináší okamžitý pocit osvěžení. Ústní vody s obsahem zinečnaté soli, nebo jinou složkou s antimikrobiálním účinkem, se podílí na odstranění pachů způsobených bakteriemi a přispívají k dlouhotrvajícímu a příjemnému čistému pocitu. S okamžitým zlepšením dechu pomáhají také složky s osvěžujícím účinkem. Velmi vyhledávaný je například menthol, který překrývá nepříjemný zápach z úst, čímž zvyšuje pocit čistých a zdravých zubů. 

Posilují zubní sklovinu. Ústní vody s obsahem minerálních látek (hořčíku, sodíku, draslíku, vápníku apod.) mají remineralizační účinek. To znamená, že přispívají k navrácení a uložení iontů minerálů zpět do zubní skloviny, čímž ji posilují. 

Odstraňují zubní plak a předchází vzniku zubního kamene. Ústní vody dokážou rozpustit a eliminovat zubní plak tvořený slinami, zbytky potravin a bakteriemi, které se usazují na povrchu zubů a v těžko dostupných mezizubních prostorách. Díky rozpuštění nahromaděného plaku z povrchu zubů se navíc dočkáte bělejšího úsměvu. 

Zabraňují vzniku zubního kazu. Pravidelným používáním ústní vody, která proniká i na špatně přístupná místa, zabráníte množení zubního plaku, který je častou příčinou vzniku zubního kazu. Samozřejmě za předpokladu, že používáte i klasický a mezizubní kartáček. 

Působí jako prevence zánětů dásní a infekcí. Vzhledem k tomu, že k zánětu dásní dochází kvůli bakteriím plaku, používáním ústní vody s antibakteriálním účinkem můžete tomuto onemocnění zcela předejít. Antibakteriální účinky má například zinečnatá sůl obsažená v ústní vodě se zinkem, pro silné a zdravé dásně. Ta navíc dokáže snižovat rychlost demineralizace.

Přináší úlevu citlivým zubům. Některé ústní vody dokážou utěsňovat povrch zubů, čímž sníží jejich citlivost na teplé či studené pokrmy nebo sladké potraviny.

Účinky ústních vod se liší produkt od produktu a vždy je rozhodující obsah účinných látek

 

Může pro vás být dlouhodobé používání ústní vody nebezpečné?

Ano, ale jen za předpokladu, že budete používat denně ústní vodu s obsahem alkoholu. Ten totiž ničí hlen, který napomáhá udržet v ústech vlhkost. Tento vliv může při dlouhodobém používání ústní vody s alkoholem vést ke špatnému dechu

 

Jak vybrat ústní vodu

Záleží hlavně na tom, co od ústní vody očekáváte

Pokud máte citlivé zuby a toužíte po viditelně bělejším úsměvu, po každém čištění zubů použijte ústní vodu s aktivním uhlím a příchutí máty. Zatímco aktivní uhlí pomáhá absorbovat nečistoty a obnovuje přirozenou bělost zubů bez rizika narušení zubní skloviny, máta pohlcuje pachy způsobené bakteriemi a osvěžuje váš dech. 

Pokud se vám dělá zubní plak, doporučujeme vám naši ústní vodu se zinkem, která dokáže snižovat rychlost demineralizace. Jedná se o proces, při kterém se vlivem působení kyselin v dutině ústní uvolňují ionty minerálů ze zubní skloviny. Při pravidelném používání této ústní vody posílíte svou zubní sklovinu a obnovíte v ní důležité látky a minerály, čímž přispějete ke snížení rizika vzniku zubního plaku, zubního kamene či kazu a udržíte své zuby oslnivě čisté a zdravé. 

V případě, že již pozorujete známky oslabení zubní skloviny, vyzkoušejte naši ústní vodu s hořčíkem a dalšími minerály, které podporují remineralizaci, tedy navrácení a uložení iontů minerálů zpět do zubní skloviny. Tato ústní voda dále přispívá ke zdraví dásní a udržení rovnovážného pH dutiny ústní.

 

Jak ústní vodu správně používat?

Ústní vodu použijte přibližně 30 minut po ranním a večerním čištění zubů

Množství doporučené výrobcem (k dávkování se zpravidla používá víčko) proplachujte v ústech po dobu přibližně 30 sekund

Pro dosažení maximálního účinku ústní vodu nepolykejte a vždy ji vyplivněte

Ústa již dále nevyplachujte vodou a pokud se chystáte jíst, počkejte alespoň 30 minut. 

Po večerním použití ústní vody již nic nekonzumujte

 

Shrnutí

Přestože je ústní voda důležitou součástí péče o dutinu ústní, vnímejte ji pouze jako užitečný doplněk k běžnému čištění zubů. Rozhodně by ve vaší rutině neměla nahradit klasický zubní kartáček ani ten mezizubní, protože bez nich si svůj zdravý a krásný úsměv nemáte šanci udržet.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zpět do obchodu