Intimní hygiena není tabu: Čím se mýt, a na co naopak zapomenout

Důkladná intimní hygiena je nedílnou součástí péče o tělo. Přispívá nejen k pocitu čistoty a svěžesti, ale také pomáhá předcházet nejrůznějším zdravotním komplikacím. V dnešním článku se dozvíte, proč běžný sprchový gel nestačí, jaké produkty používat, a jak si díky jednoduchým krokům udržet intimní zdraví.

 

Nepodceňujte důležitost intimní hygieny

Přátelské bakterie jsou od narození nedílnou součástí lidského těla. V intimním prostředí jsou těmi nejdůležitějšími laktobacily tvořící ochrannou bariéru před patogenními mikroby.

Intimní prostředí zdravé ženy má díky přátelským mikroorganismům přirozeně mírně kyselé pH pohybující se v rozmezí hodnot 3,5–4,5. Takové je nevhodné pro růst nepřátelských mikroorganismů. To však platí jen do momentu narušení nebo zvýšení pH, které může vyvolat přemnožení škodlivých bakterií způsobujících mykózy, vaginální infekce nebo zánět močových cest.

 

Faktory vedoucí ke změně přirozené mikroflóry:

- stres

- únava

- nezdravá strava

- hormonální antikoncepce

- antibiotika

- menstruace

- těhotenství

- menopauza

- pobyt v sauně a bazénu

- nevhodné spodní prádlo

- nedostatečná, nebo nadměrná hygiena

 

Abyste udržely zdraví svých intimních partií, musíte o ně důsledně pečovat. Právě s tím vám pomůže vhodný přípravek určený specificky pro každodenní potřeby žen.

 

Tip: Jste náchylné ke vzniku zánětu močových cest? Vyzkoušejte přírodní doplněk stravy VENIRA močové cesty s obsahem pěti účinných látek pro podporu komfortu močových cest.

Proč klasické mýdlo ani sprchový gel nestačí

Chápeme, že používat jeden produkt na vše je pohodlné, ale rozhodně to není účinné ba dokonce bezpečné. Běžná mýdla a sprchové gely, které používáme na ruce a tělo, jsou zásadité, a tak narušují přirozenou kyselost ženských intimních partií.

Dlouhodobé používání takového typu přípravků způsobuje podráždění, pálení, svědění, případně může vést k zánětům a infekcím. Z toho důvodu je nutné aplikovat výhradně kosmetiku s podobným pH jako mají intimní oblasti.

 

Jaké možnosti se nabízí?

Pěna

Intimní mycí pěna je vhodná pro každodenní hygienu. Dodává pocit svěžesti, hydratuje a zklidňuje pokožku bez toho, aby narušovala přirozené pH vaginální mikroflóry.

 

Gel

Intimní mycí gel je plnohodnotnou alternativou k mycí pěně. Šetrně myje intimní partie a obnovuje přirozené pH. Od pěny se liší především svou konzistencí, vůní a složením. V tomto případě tedy záleží čistě na vašich osobních preferencích.

 

 

Ubrousky

Po vlhčených intimních ubrouscích sáhněte pouze v situacích, kdy nemáte možnost pohodlně se umýt (například při cestování). Nejsou určené na každodenní použití.

 

5 zásad pro intimní hygienu

Pohodlí & prodyšnost – noste pouze spodní prádlo z přírodních materiálů, které vynikají svou prodyšností. Měňte ho každý den a v případě zašpinění častěji.

 

Zůstaňte v suchu – teplé a vlhké prostředí je ideální pro množení nepřátelských mikroorganismů, a proto se po sprchování vždy důkladně osušte. Po návštěvě bazénu zase nikdy nezůstávejte moc dlouho v mokrých plavkách.

 

Prevence – pokud trpíte na infekce a záněty, používejte ručník zvlášť na tělo a intimní partie.

 

Na směru záleží – na toaletě se vždy utírejte ve směru zepředu dozadu. Zabráníte tím přenosu škodlivých bakterií vedoucích k infekcím močového měchýře a jiným komplikacím.

 

Péče při menstruaci – v tomto období je zvýšená náchylnost k infekcím, a proto se sprchujte nejméně 2× denně a dbejte na pravidelnou výměnu hygienických tamponů a vložek.

 

Všeho s mírou – nedostatečná péče o intimní oblasti může být stejně škodlivá jako ta přehnaná. Nadměrnou péčí můžete narušit přirozenou ochrannou bariéru intimního prostředí.

 

Jídelníček – snažte se co nejvíce omezit příjem jednoduchých cukrů a bílé mouky, které narušují mikroflóru organismu. Naopak zařaďte bílý jogurt a zeleninu, což jsou potraviny bohaté na příznivé bakterie.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zpět do obchodu