Atopický ekzém: Vše, co o něm potřebujete vědět

Atopický ekzém je chronické onemocnění, které postihuje převážně děti, ale nemusíte se mu vyhnout ani v dospělosti. Atopie se projevuje nepříjemnými fyzickými symptomy například v podobě svědění pokožky, ale podepisuje se také na psychickém stavu pacientů. Jedná se o onemocnění, které se nedá vyléčit, ale jeho projevy je možné zmírnit a zlepšit tak kvalitu života. Pochopením faktorů, které ekzém ovlivňují, a jejich eliminací či minimalizací můžete dosáhnout dlouhodobé úlevy od svědění a dalších nepříjemných příznaků. Pokud se chcete dozvědět o tipech pro zmírnění příznaků atopie, pokračujte ve čtení článku.

 

Co to je atopický ekzém?

Atopický ekzém neboli atopická dermatitida, je často dědičné, chronické onemocnění kůže, kterým trpí až 30 % dětí, ale postihovat může i dospělé osoby. Projevuje se nepříjemnými fyzickými symptomy v podobě suché, podrážděné kůže s červenými fleky a silným svěděním, ale zatěžuje také psychiku jedinců. U atopie se střídají fáze klidu a vzplanutí. Pokud se ekzém nachází v klidové fázi, nemusí jevit žádné příznaky. Naopak v nejzávažnější fázi, vzplanutí, dokáže pacienty potrápit bolestivým svěděním a zarudnutím kůže

 

Příznaky atopického ekzému

Prvním projevem je nepříjemné svědění kůže, které nutí jedince k nadměrnému škrábání,  čímž se onemocnění ještě více zhoršuje. Kůže je zarudlá, oteklá a objevují se na ní drobné pupínky, které mohou mokvat. Pokožka je u pacientů trpících atopickým ekzémem nadměrně suchá, svědivá a tvoří se na ní šupiny. Pokožka se lehce slupuje a tvoří trhlinky. Atopická pokožka navíc bývá náchylnější k infekcím a k onemocnění zlatým stafylokokem

Při fázi vzplanutí bývá kůže zarudlá, svědivá, bolestivá a objevují se na ní ranky. Jakmile dojde na fázi hojení, pokožka začne být extrémně suchá a tvoří se na ní šupinky. Naopak v klidové fázi se nemoc nemusí projevovat vůbec žádnými příznaky.

 

Nejčastější faktory vzniku a zhoršení atopie

Ačkoliv je atopie chronické onemocnění, které bývá dědičné, existují faktory, které zvyšují pravděpodobnost výskytu nemoci nebo mohou zhoršovat její průběh. 

 

Genetika

Atopický ekzém se vyskytuje častěji v rodinách, kde se toto onemocnění již dříve objevilo. Pokud trpíte alergií na pyly nebo astmatem, je pravděpodobnější, že se ekzém rozvine i u vašich dětí. Pokud jeden z vašich rodičů trpí atopií, existuje 50-60 % šance, že onemocnění propukne i u vás

 

Porucha kožní bariéry

Kůže atopiků má narušenou ochrannou bariéru, která hůře brání pronikání dráždivých látek a alergenů do organismu. To vede k vysychání kůže a zánětlivé reakci.

 

Imunitní systém

U atopiků dochází k abnormální reakci imunitního systému na běžné látky v okolí, které u zdravých lidí nezpůsobují žádné potíže. To vede k zánětu a svědění kůže.

 

Vlivy životního prostředí

Mezi nejčastější spouštěče ekzému patří stres, pocení, chlorovaná voda, prach, roztoči, pyly, zvířecí srst a plísně. Také suchý vzduch může ekzém zhoršovat, naopak vlhké prostředí svědění mírní.

 

Potravinové alergie

U malých dětí může ekzém souviset s alergií na kravské mléko, vejce, arašídy a další potraviny.

 

Léčba atopického ekzému na těle i obličeji

Atopický ekzém nelze nikdy úplně vyléčit a navždy se ho zbavit, proto jeho léčba spočívá ve zmírnění svědění, zánětu a posílení kožní bariéry. Důležitá je také prevence dalšího výskytu fáze vzplanutí. Při správné péči o pokožku a dodržováním jistých zásad, můžete docílit života bez příznaků atopie a nemoc udržet v klidové fázi. Mezi základní léčebné metody patří:

1. Zvlhčování kůže: Pravidelné používání krémů a mastí s emoliencii je klíčové pro udržení zdravé kožní bariéry a zmírnění svědění. Hydratace je důležitá u každého člověka, ale u atopiků je ještě důležitější, protože se jejich kůže nadměrně vysušuje a šupinatí.

2. Kortizon: Kortikoidní krémy a masti snižují zánět a svědění a používají se obvykle krátkodobě v akutních fázích ekzému. Dlouhodobější užívání kortikoidů s sebou může přinést také řadu nepříznivých účinků, proto vše konzultujte se svým lékařem

3. Imunosupresiva: Imunosupresiva představují mocný nástroj v léčbě autoimunitních onemocnění, protože dokáží zklidnit rozbouřený imunitní systém a zmírnit tak symptomy onemocnění, čímž pacientům přináší úlevu a zlepšují kvalitu jejich života. V závažných případech se mohou tyto léky používat také na léčbu atopického ekzému. 

4. Fototerapie: Léčba světlem, se ukazuje jako slibný nástroj v boji proti atopickému ekzému. Nabízí neinvazivní a šetrnou alternativu k lokální léčbě a systémovým lékům, která přináší úlevu od svědění, zčervenání a dalších symptomů ekzému u pacientů všech věkových kategorií.

5. Antibiotika: Pokud se k ekzému přidá bakteriální infekce, jsou nutná antibiotika. Přítomnost bakterií se zjišťuje stěrem z kůže. Ve většině případů se jedná o infekce způsobené zlatým stafylokokem, které mohou atopikům znepříjemnit život

 

 

Proč je při péči o atopickou pokožku důležitá hydratace?

Zdravá kůže má přirozenou ochrannou bariéru, která zabraňuje pronikání dráždivých látek a alergenů do organismu. U atopiků je tato bariéra narušena, čímž se kůže stává náchylnější k vysychání a zánětům. Hydratační krémy a masti pomáhají kožní bariéru posílit a udržet pokožku hydratovanou. Pravidelná hydratace zároveň pokožku změkčuje, čímž se snižuje její svědění a celkové podráždění. Dobře hydratovaná pokožka je méně náchylná k vzplanutí ekzému, protože právě hydratace pomáhá udržet pokožku v klidovém stavu a snižuje riziko podráždění a zánětu. Správným promazáváním jí dodáte pružnost a hebkost, čímž zlepšíte její celkový vzhled a zdraví

Nanášejte hydratační krém ráno a večer, a to i v případě, že vás kůže svědí. V akutních fázích ekzému je vhodné hydratovat i častěji než dvakrát denně. Vždy volte krémy a masti s vysokým obsahem hydratačních látek, jako je ceramid, glycerin, kyselina hyaluronová a bambucké máslo. Kromě celotělové hydratace věnujte extra péči také ložiskům ekzému, která vyžadují intenzivnější péči.

 

 

Potraviny, doplňky stravy a produkty pro boj s atopickým ekzémem

Jak už bylo zmíněno výše, atopický ekzém se nedá zcela vyléčit, ale vhodnými produkty a doplňky stravy lze zmírnit jeho projevy a udržet ho v klidové fázi. Dodržováním správných zásad, konzumací potravin působícíh příznivě na ekzém a správnou péči lze předcházet opětovnému výskytu fáze vzplanutí

 

Omega 3 mastné kyseliny a vitamin D

Do jídelníčku zařaďte ryby nebo doplňky stravy obsahující omega 3 mastné kyseliny, které podporují zdraví pokožky a dostatečnou hydrataci kůže. Hlídejte si dostatečný přísun vitamínu D, protože jeho vyvážená hladina ovlivňuje stav pokožky

 

Důležitá jsou probiotika

U atopiků je narušen mikrobiom a dochází k převaze škodlivých bakterií. Probiotika pomáhají obnovit rovnováhu mikrobiomu a posílit imunitní systém, čímž snižují náchylnost k ekzému. Probiotika navíc obsahují protizánětlivé látky, které pomáhají snižovat zánět v kůži a zmírňovat symptomy ekzému, jako je svědění a podráždění

Vyzkoušejte fermentované potraviny, které jsou bohatým zdrojem probiotik. Zařaďte do stravy kimči, kysané zelí nebo tempeh

 

Oves

Oves je bohatým zdrojem lipidů a ceramidů, které pomáhají udržovat pokožku hydratovanou a chrání ji před vysycháním, což je pro atopiky klíčové, jelikož má jejich pokožka narušenou kožní bariéru a ztrácí vlhkost snáze než zdravá kůže. Zároveň působí oves jako antioxidant, který chrání pokožku před poškozením volnými radikály, které jsou příčinou zánětu a stárnutí pokožky.

 

Vyzkoušejte koupel nebo masku s ovesnými vločkami  

Přidejte 2-3 hrnky ovesných vloček do koupele a nechte 10-15 minut louhovat. Ponořte se do takto připravené ovesné koupele a relaxujte 20-30 minut. Ovesné vločky se na kůži usadí a pomohou ji hydratovat a změkčit. Vyhněte se však příliš horké vodě, která vaší kůži může uškodit.

Vyzkoušet můžete také ovesnou pleťovou masku. Ovesné vločky rozmixujte na jemný prášek a smíchejte s vodou, jogurtem nebo medem na hustou pastu, kterou naneste na postižená místa a nechte působit 15-20 minut. Poté masku opláchněte vlažnou vodou.

 

Zkuste vyřadit kravské mléko

U některých atopiků, zvláště u malých dětí, se objevuje tzv. alergie na kravské mléko, která může zhoršovat projevy ekzému. V takových případech může vyřazení kravského mléka z jídelníčku přinést značnou úlevu.

Konzumace kravského mléka vyvolává u alergických a citlivých osob imunitní reakci, která spouští zánět a ten se může negativně projevovat i na kůži. Dále pak může kravské mléko vyvolat nadměrnou produkci hlenu v dýchacích cestách, což způsobuje zhoršené dýchání a podrážděnou kůži.

U dětí do 3 let věku se alergie na kravské mléko vyskytuje poměrně běžně a může zhoršovat symptomy ekzému. Pokud se u vašeho dítěte ekzém zhoršuje i přes lokální léčbu, zkuste vyřadit kravské mléko z jeho jídelníčku a sledujte, zda se jeho stav zlepší.

Vyzkoušejte nahradit klasické mléko jeho rostlinnými variantami a sledujte, jaký bude mít vliv vyřazení mléčných produktů na stav vašeho ekzému.

 

Vsaďte na ricinový olej!

Ricinový olej, známý také jako castorový olej, se v kosmetice těší velké popularitě pro své blahodárné účinky na vlasy i pleť. U atopické pokožky, která trpí chronickým zánětem a suchostí, se ricinový olej skloňuje v souvislosti s jeho protizánětlivými a hydratačními vlastnostmi.

Tento speciální druh oleje obsahuje ricinovou kyselinu, která má protizánětlivé účinky a může tak pomoci zmírnit podráždění atopické pokožky. Současně je ricinový olej bohatým zdrojem mastných kyselin, které pokožku hydratují a vyživují, a proto ho mohou ocenit právě atopici, kteří trpí suchou a šupinatou kůží. U atopiků jsou běžné také infekce kůže, se kterými může ricinový olej pomoci díky jeho antibakteriálním a antimykotickým vlastnostem

Může pomoci i malinový olej

Malinový olej je bohatý na esenciální mastné kyseliny, které pokožku hydratují a chrání ji před vysycháním a současně má hojivé vlastnosti, které napomáhají regeneraci pokožky a urychlují tak hojení ran a odřenin. Používejte ho v čisté formě nebo smíchejte s jinými oleji a krémy, které nanášejte na postižená místa 2-3krát denně

 

Masti z bylinek

Mnoho bylin, jako je heřmánek, měsíček a řepík, mají protizánětlivé vlastnosti, které pomáhají snižovat zánět v kůži, její svědění a podráždění. Aloe vera a rakytník, mají hojivé vlastnosti, které napomáhají k regeneraci pokožky a zároveň urychlují hojení ran a odřenin. Máta a mentol zase přinášejí úlevu od úporného svědění a pálení pokožky.

 

Bílý jíl

Bílý jíl absorbuje nečistoty, maz a toxiny z pokožky, čímž ji čistí a pomáhá předcházet ucpávání pórů, což je pro atopiky důležité, jelikož má jejich pokožka narušenou kožní bariéru a stává se tak náchylnější k infekcím. Bílý jíl je známý také pro jeho protizánětlivé a chladivé vlastnosti, díky kterým pomáhá redukovat svědění. Udržuje vláčnou a hydratovanou pokožku, protože dokáže absorbovat vlhkost ze vzduchu a udržovat ji v pokožce, což může mít na atopickou pokožku blahodárné účinky.

Přidejte 1-2 šálky bílého jílu do koupele, nechte louhovat 15-20 minut a užijte si relaxační koupel s blahodárnými účinky pro vaši pokožku. Na popularitě získávají také pleťové masky z bílého jílu, jejichž příprava je rychlá a jednoduchá. Pokud smícháte dvě velké lžíce bílého jílu spolu s vodou nebo jogurtem na hustou pastu, připravíte si masku na obličej s blahodárnými účinky v pohodlí domova.

 

 

Další zásady při atopickém ekzému

Kromě lékařské léčby existuje řada kroků, které můžete podniknout pro zmírnění příznaků ekzému, zlepšení kvality svého života a pro prevenci před vypuknutím fáze vzplanutí. Pokud chcete udržet ekzém v klidovém stádiu, tak kromě lékařských doporučení a vhodné léčby dodržujte také níže uvedená pravidla

 

1. Vyhýbejte se spouštěčům

Všímejte si, co váš ekzém zhoršuje, a pokud je to možné, těmto látkám se vyhýbejte. Spouštěči mohou být stres, parfémované kosmetické přípravky, některé prací prostředky a aviváže, syntetické materiály oblečení, prach, příliš přetopené místnosti nebo smog

Zhoršovat atopický ekzém může také hormonální nerovnováha nebo vliv různých ročních období. Dopřejte svým hormonům rovnováhu pomocí doplňků stravy

 

2. Pravidelně hydratujte kůži

K léčbě atopického ekzému je důležité přistupovat individuálně. Každopádně platí, že zvlhčování a promazávání atopické pokožky je nutností. Pravidelně promašťujte kůži krémy a mastmi se zvláčńujícím efektem. Používejte krémy a masti s emoliencii dvakrát denně, i když kůže svědí.

 

3. Noste bavlněné oblečení

Vyhýbejte se syntetickým materiálům, které dráždí kůži a pořiďte si prodyšné kousky oblečení z nebarvených materiálů. Vhodné je nosit oblečení z látek jako bambus, len, bavlna nebo konopí. Před nošením nového oblečení ho vždy nejprve vyperte a odstřihněte všechny štítky a cedulky, které by mohly vaši kůži podráždit. 

 

4. Nekoupejte se v horké vodě

Horká voda kůži vysušuje, a proto doporučujeme místo horkých koupelí sprchování vlažnou vodou, a to maximálně 10 minut. Používejte sprchové oleje, které ochrání vaši pokožku před vysoušením. Po sprše nedřete pokožku ručníkem, ale vysoušejte ji lehkým a postupným přikládáním ručníku.

 

5. Neškrábejte se

Přestat se škrábat i přes úporné svědění kůže může být velmi náročné. Věřte však, že nadměrným škrábáním kůže stav ekzému akorát zhoršíte. Zkuste si na svědivá místa přiložit chladivé obklady a krémy

 

6. Vyhněte se přetopeným místnostem a suchému vzduchu

Dobrou službu vám vykoná zvlhčovač vzduchu, který eliminuje suchý vzduch v místnosti. Pravidelně doma větrejte a vyhněte se přílišnému topení v místnosti

Pamatujte, s atopickým ekzémem se dá žít plnohodnotný a spokojený život. Díky správné péči a vhodným pomocníkům můžete zmírnit jeho symptomy a užívat si zdravou a krásnou pokožku.

 

Co si z článku odnést? 

Atopický ekzém je chronické onemocnění, které bývá dědičné a postihuje děti i dospělé. Jelikož se nedá úplně vyléčit, jeho léčba spočívá ve zmírňování příznaků a prevenci před jeho nejhorší fází, vzplanutí. Při dodržování správné péče o atopickou pokožku lze dosáhnout života bez akutní fáze onemocnění

Důležitá je častá a správná hydratace pokožky celého těla, protože při ekzému dochází k jejímu nadměrnému vysoušení, svědění a šupinatění. Dále je vhodné užívat dostatečné množství omega 3 mastných kyselin, vitamínu D a probiotik. Používejte přípravky, které vám mohou pomoci zmírnit projevy atopického ekzému, například malinový nebo ricinový olej, bílý jíl a masti z bylinek. Vyvarujte se častému stresu, nošení syntetického oblečení, horkým koupelím a suchému vzduchu v přetopených místnostech

Atopický ekzém představuje fyzicky i psychicky náročné onemocnění, ale správnou péčí můžete dosáhnout zmírnění všech příznaků nebo je eliminovat úplně. Buďte trpěliví a výsledky na sebe nenechají čekat

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

Zpět do obchodu