6 tipů, jak zahnat podzimní chmury a užít si toto krásné období naplno

Příchod sychravého podzimního počasí může pěkně zamávat s vaší náladou a energií. Proč tomu tak je a jak s tím bojovat, abyste si naplno užili kouzlo podzimu?

Za podzimní chmury mohou hormony

Přestože je podzim ročním obdobím plným barev, jeho příchod si mnozí z nás spojují především s úbytkem slunečního svitu a nižšími teplotami. Tyto změny se pak negativně podepisují na naší psychice. Jak s tím souvisí hormony?

Je vědecky dokázáno, že zmiňovaný úbytek slunečního světla souvisí se snižováním hladiny hormonu serotoninu, který ovlivňuje náladu, chutě a celkovou energii, a naopak se zvýšením hladiny hormonu melatoninu, který způsobuje ospalost a nadměrný smutek. 

 

Podzimní depresivní nálada versus deprese

Zatímco deprese se projevuje dlouhodobým poklesem nálady, který nijak nesouvisí s děním v okolí a léčbu je nutné řešit s lékařem, podzimní depresivní nálada má spíše krátkodobý charakter a je přímou reakcí na změnu roční doby

Výraznější změny nálad způsobené změnou ročního období se pak souhrnně označují jako sezónní afektivní porucha, známá také pod zkratkou SAD. Právě podzim je obdobím, kdy se projevuje zdaleka nejčastěji. 

Pokud máte pochyby o tom, že vaše momentální skleslost je způsobena změnou ročního období a váš psychický stav se nijak nelepší ani při prožitcích pozitivního charakteru, doporučujeme vám vyhledat odbornou pomoc

 

Jak poznáte, že na vás dopadly podzimní chmury?

Jste unavení více, než obvykle.

Snížil se váš pracovní výkon.

Máte obecně menší zájem o činnosti, které vám ještě nedávno přinášely radost.

Nemůžete usnout, nebo naopak spíte více než běžně.

Změnily se vaše stravovací návyky.

Přibíráte na váze.

Jste podráždění a ve stresu.

Trpíte pocity beznaděje a bezcennosti.

Odkláníte se od své běžné rutiny.

Snížilo se vám libido.

 

6 tipů, jak zahnat podzimní splíny

1. Fototerapie

Fototerapie vám může pomoci k tomu, abyste se probouzeli plní energie a s dobrou náladou. Jedná se o uznávanou léčbu světlem, kdy se prostřednictvím speciálních fototerapeutických lamp simuluje denní světlo, které působí na hormon melatonin

Melatonin se v těle hromadí během dne a jeho produkce vrcholí v době spánku. Světlo je zapotřebí k tomu, aby se melatonin odboural z krve. Tímto procesem pak dochází ke zlepšení nálady a zvýšení energie. 

I nadále platí, že nejlepším zdrojem světla je jednoznačně sluneční svit, proto využijte všech nadcházejících slunečných dnů a vyrazte na procházku. Lampu vytáhněte jen ve dnech, kdy je světla nedostatek. 

 

2. Pitný režim

Denní příjem tekutin by měl odpovídat množství 30–45 ml na kilogram vaší tělesné hmotnosti. Samozřejmě vždy berte ohled na svou fyzickou aktivitu a momentální okolní teplotu. 

Pokud vám konzumace pramenité vody dělá problém, část denní potřeby tekutin můžete pokrýt potravinami, které jsou bohaté na vodu. K takovým patří melouny, pomeranče, jahody, broskve, jablka, ledový salát, mrkve, špenát, tvarohy, cottage, sýry, klasické polotučné mléko, rýže, těstoviny, polévky a další. 

 

3. Stravovací návyky

Dobrou náladu a psychickou pohodu si můžete navodit i prostřednictvím svého jídelníčku. Ten by měl být plný potravin, které potěší vaše střeva. Z článku o probiotikách už víte, že špatná kondice střev se může projevit trávicími problémy, změnami na váze, kožními problémy, ale také psychickou nepohodou a špatnou náladou.

Nakupujte probiotické potraviny (kefír, plnotučný jogurt, kysané podmáslí, acidofilní mléko, kysané zelí, kvašená zelenina, eidam, ementál, čedar, plísňové a zrající sýry).

Váš jídelníček by měl být vyváženou kombinací důležitých živin (bílkovin, sacharidů, zdravých tuků, vitaminů, minerálních látek). Jedním z žhavých kandidátů na podporu dobré nálady jsou například omega-3 mastné kyseliny, které najdete například v kvalitních rostlinných olejích, v avokádu nebo třeba v tučnějších rybách.

Tip: Přečtěte si, jak by mohl vypadat váš jídelníček (nejen) při hubnutí.

 

4. Pravidelný pohyb

Pohyb se může z počátku jevit jako vyčerpávající, ale věřte, že pokud si ho budete dopřávat pravidelně, stane se pro vás skutečným zdrojem energie. Jakou aktivitu si zvolíte je pak čistě na vás a vašich preferencích. My doporučujeme například běh, který se dá provozovat prakticky kdekoliv a kdykoliv nebo plavání, při kterém krásně posílíte celé své tělo bez zatěžování kloubů. 

 

5. Spánková hygiena

Spánek je klíčový pro správné fyzické a psychické funkce těla. Snažte se spát minimálně sedm hodin denně. Pokud máte problém s usínáním, choďte do postele každý den ve stejný čas, před spaním si připravte uklidňující čaj a vyhněte se obrazovkám, které produkují modré světlo. Další tipy pro lepší spánek najdete v našem článku na blogu. 

 

6. Domácí wellness

Dovolte si více odpočívat. Zapalte si svíčku, zachumlejte se pod deku a pusťte se do čtení knihy, která vám už dlouho leží na nočním stolku. Až vás to přestane bavit, napusťte si vanu teplou vodu a nechte v ní rozpustit šumivou bombu nebo do ní nasypte koupelovou sůl. Celý rituál si můžete zpříjemnit poslechem relaxační hudby, která ještě více podpoří navození klidné atmosféry. 

Na cestě za vaší celkovou spokojeností vám pomůže trénování mindfullness. Abyste se dostali do té správné nálady, vytvořte si doma klidný koutek, který můžete využít také k meditaci a praktikování jógy.  

 

4 z 5 lidí, kteří trpí sezónní depresí, jsou ženy

Skutečnost, že ženy jsou k sezónním depresím náchylnější více než muži, nás inspirovala k vývoji přírodního doplňku stravy VENIRA ženská harmonie, který řeší širokou škálu problémů ovlivňujících duševní pohodu a celkové zdraví žen

VENIRA ženská harmonie přináší rychlou a účinnou úlevu při výkyvech nálad, podrážděnosti či nervozitě. Obsahuje například esenciální aminokyselinu L-tryptofan, která hraje klíčovou roli při tvorbě zmiňovaného hormonu štěstí serotoninu.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

 

Zpět do obchodu