Lyofilizované ovoce: co to je a 7 důvodů, proč ho vyzkoušet

Proč je lyofilizace v posledních letech tak populární? Mnozí si myslí, že se jedná o budoucnost stravování. Mrazem sušené ovoce si zachovává veškeré vitamíny a minerály a nabízí tak vašemu tělu hned několik benefitů. Chcete se o výhodách lyofilizovaného ovoce dozvědět více? Výborně! V tomto článku zjistíte, proč byste měli ovoce sušené mrazem zařadit do svého jídelníčku, jaký účinek bude mít na vaše tělo a tipy, jak ho šikovně zakomponovat do stravy.

 

Od starověké konzervace k moderní superpotravině

Ačkoliv se s pojmem lyofilizace setkáváme až v posledních letech, počátky metody sahají až do dob Inků. Ti využívali vysokohorských nízkých teplot a tlaku k sušení brambor. Nicméně sušení mrazem tak, jak ho známe dnes, objevil počátkem 20. století francouzský vědec Dr. Jacques Arsène d'Arsonval a jeho asistent Frédéric Bordas v laboratořích Collège de France. Metoda se následně hojně využívala za dob druhé světové války při uchovávání krevního séra. A v čem proces lyofilizace vlastně spočívá?

 

Co to je lyofilizované ovoce?

Jedná se o ovoce sušené mrazem. Metoda je založena na sublimaci zmrzlé vody. Voda se mění z ledu na páru, aniž by se proměňovala na tekutinu. Zjednodušeně řečeno, při lyofilizování se ovoce prudce zmrazí a následně se suší při velmi nízkém tlaku. Výsledkem tohoto procesu je ovoce zbavené veškeré vody.

Do ovoce nejsou přidány žádné další přídatné látky jako konzervanty, éčka nebo cukry. Jedná se o nejšetrnější způsob konzervování potravin, při kterém si ovoce zachovává veškeré vitamíny a minerály a zároveň neztrácí svou barvu, chuť, vůni ani strukturu. 

 

Lyofilizované vs. sušené ovoce

Většina sušeného ovoce v obchodech je konzervována oxidem siřičitým. Jedná se o zdraví škodlivý plyn, který může způsobovat zdravotní potíže v podobě žaludečních nevolností. Výrobci konzervují ovoce oxidem siřičitým kvůli zachování původní barvy ovoce. Právě jasná až nepřirozená barva bývá ukazatelem, že je ovoce usušeno sířením. Sířené ovoce navíc obsahuje potravinářská aditiva (éčka).

Nic takového u nás na e-shopu nenajdete, protože naše ovoce je ošetřeno lyofilizací. Jedná se o nejšetrnější způsob, jak konzervovat potraviny a zároveň zachovat jejich chuť, vůni, barvu a strukturu včetně všech vitamínů a minerálů. Tím pádem vám po konzumaci lyofilizátu nehrozí žádné zdravotní komplikace. Lyofilizované ovoce je natolik chutné, že se nanejvýš přejíte, čemuž naprosto rozumíme. 

 

Proč lyofilizované ovoce zařadit do svého jídelníčku?

Mrazem sušené ovoce přináší pro lidský organismus spoustu benefitů. Tohle jsou důvody, proč byste ho měli začít konzumovat:

 

1. Dodává vitamíny a vlákninu

Lyofilizované ovoce sice ztrácí oproti čerstvému ovoci na objemu, ale stále si zachovává svou nutriční hodnotu včetně všech vitamínů a minerálů. Proto je vhodné také pro děti jako zdravá svačinka

Lyofilizovaný černý rybíz obsahuje vitamín C, železo, mangan, draslík a hořčík. Podporuje zrak a působí jako prevence chronických onemocnění

Lyofilizované meruňky jsou bohaté na vitamíny skupiny B. Dále obsahují vitamíny A, E a C. Jsou plné draslíku, který zabraňuje únavě

Vyzkoušejte něco netradičního - lyofilizované liči obsahuje vysoké množství vitamínů C a B6 a také kyselinu listovou. Zvyšuje imunitu, podporuje trávení a pevnost kostí

 

2. Vždy dostupné ovoce

Dostali jste chuť na ovoce, ale v obchodě zbyly pouze nezralé a vzhledově nepřitažlivé kousky? Máte chuť na meruňky, ale není jejich sezona? Ovoce sušené mrazem je vám k dispozici v jakémkoliv ročním období. Maliny, meruňky nebo ananas si teď můžete dopřát i na podzim nebo v zimě. 

 

3. Obsahuje antioxidanty, posiluje imunitu a nakopne metabolismus

Antioxidanty hrají v našem těle významnou roli, protože bojují s tzv. oxidačním stresem, který způsobuje řadu onemocnění jako například infarkt, únavový syndrom nebo Alzheimerovu chorobu. Antioxidanty tak působí jako prevence závažných onemocnění a posilují naši imunitu. Mezi nejznámější antioxidanty patří vitamin C, A nebo E a dále také minerály selen, zinek nebo měď. Organismus je schopen si antioxidanty vytvořit sám, ale v nedostatečném množství.

Naštěstí existují potraviny, kterými si můžeme zvýšit dávku antioxidantů v těle:

- maliny - obsahují vitamín B i C, draslík, vápník, hořčík a železo

- mandle - najdete v nich vysoký obsah vitamínu B, E a vápníku

- maca - přírodní poklad, který funguje jako afrodiziakum, přívětivě působí na hormonální systém a plodnost, obsahuje vitamíny skupiny B, dále vitamín C, E, vápník, železo, zinek a draslík

- borůvky - jsou bohatým zdrojem antioxidantů, vitamínů a minerálů, karotenoidů, hořčíku, vápníku, vitamínu C, A, E a B

 

Pokud chcete ještě více podpořit svůj imunitní systém, vyzkoušejte naše vitamíny pro podporu a posílení imunity

 

4. Neobsahuje cukr, lepek ani laktózu

Lyofilizované ovoce je vhodné pro děti, celiaky i osoby s laktózovou intolerancí. Neobsahuje konzervanty, barviva ani přidané cukry, a proto ho můžete s klidem zařadit do svého zdravého a pestrého jídelníčku.

 

5. V kuchyni se dá využít na tisíc způsobů

Lyofilizované ovoce se dá v kuchyni využít na tisíc způsobů! Ozdobte s ním svou ranní ovesnou kaši, přidejte ho do smoothie či granoly nebo si ovoce dejte jen tak samostatně jako zdravý snack. Využijete ho také při pečení sladkých dobrot a po rozmixování na prach s ním dokážete dosladit nebo ozdobit dezerty a kaše.

 

Tipy na recepty s lyofilizovaným ovocem:

 

Banana bread

O banánovém chlebíčku jste už určitě slyšeli. Co takhle si svůj recept ozvláštnit? Místo klasických banánů do receptu přidejte lyofilizovaný banán.

 

Chia pudink

Smíchejte chia semínka s vodou a mlékem. Můžete použít rostlinnou variantu mléka či mléko bez laktózy. Pudink oslaďte medem nebo čekankovým sirupem a přidejte lyofilizované ovoce do základu i jako posyp. A je to! Připravili jste si chutnou a zdravou snídani nebo svačinu. 

 

Exotická granola

Připravte si ovesné vločky, med, kokosový olej, kokos, směs ořechů dle výběru, ananas a mango. V hrníčku smíchejte kokosový olej a med. Pokud nemají optimální konzistenci, rozehřejte suroviny ve vodní lázni. Smíchejte také všechny sypké suroviny. Plech vyložte pečícím papírem, vysypejte na něj sypkou směs a zalijte kokosovým olejem s medem. Pečte 30-45 minut na 120-150 stupňů.

 

Chutná skvěle i samostatně

Nemáte dnes náladu na pečení ani vaření? Ovoce chutná skvěle i samostatně. Rychle a jednoduše můžete lyofilizované ovoce zkombinovat s naší širokou nabídkou ořechů a připravit si tak rychlou a zdravou svačinku. 

 

6. Snadno se skladuje a má dlouhou dobu trvanlivosti

Už se vám stalo, že jste si z obchodu přinesli ovoce, které bylo otlučené? Vyhazování nekvalitního ovoce je u konce. Lyofilizát neobsahuje téměř žádnou vodu, proto nehrozí, že by se ovoce zkazilo a při správném skladování vydrží až několik let.

Pokud produkt nezkonzumujete ihned, obsah balení vložte do skleněné nádoby a důkladně uzavřete, aby se dovnitř nedostala vlhkost. Lyofilizované ovoce vám navíc v kuchyni zabere o mnoho méně místa než to klasické. Vleze se i do kabelky a vy tak vždy budete mít po ruce chutnou a zdravou svačinku. 

 

 

7. Je 100% přírodní, skvěle chutná a drží tvar

V našich produktech nenajdete aditiva, konzervanty ani přidané cukry. Můžete si tedy být jisti, že dostanete produkt v té nejvyšší kvalitě. Proces lyofilizace na rozdíl od klasického sušení navíc nenarušuje strukturu, tvar ani chuť ovoce, a proto zažijete stejný požitek jako při konzumaci čerstvého ovoce. Mlsejte zdravě a bez výčitek a zpestřete svůj jídelníček. 

 

Pouštět se do lyofilizace doma?

Pokud byste chtěli lyofilizovat doma, připravte si pořádný finanční obnos. Cena nejmenších a nejlevnějších lyofilizátorů začíná na částce 250 tisíc korun

Můžete se pokusit potraviny usušit doma, ale nedosáhnete stejného výsledku jako při procesu lyofilizace. Pro začátek raději vsaďte na jistotu a kvalitu. Než se pustíte do tak velké investice, vyzkoušejte nejprve některý z našich produktů

 

Zajímavosti o lyofilizaci

Lyofilizovat můžete také bylinky, maso, houby nebo zmrzlinu. Metoda se využívá také při výrobě medikamentů a kosmetických přípravků.

Pokud lyofilizované produkty správně skladujete, vydrží roky.

Namočením můžete lyofilizované ovoce rehydratovat do původní velikosti

Sušením mrazem ovoce ztrácí svou hmotnost, ale vitamíny jsou zachovány.

Na 100 g lyofilizovaného ovoce se spotřebuje přibližně 1 kg čerstvého.

Domácí lyofilizace by vás vyšla draho. Cena lyofilizátoru se pohybuje v řádu stovek tisíc korun.

 

Co si z článku odnést?

Lyofilizace neboli sušení mrazem je proces, při kterém je ovoce vystaveno velmi nízké teplotě i tlaku, a to má za následek to, že je z ovoce odstraněna veškerá voda. Ovoce ztrácí svou hmotnost, ale zachovává si všechny vitamíny a minerály. Pokud chcete tělu dodat tolik potřebné antioxidanty, vitamíny, minerály a vlákninu, měli byste lyofilizované ovoce zařadit do svého jídelníčku. Neobsahuje žádná aditiva. Je vhodné také pro děti, celiaky a osoby s laktózovou intolerancí.

Ovoce sušené mrazem si zachovává svou vůni, chuť, barvu i strukturu. Lyofilizované ovoce pomůže posílit vaši imunitu a zároveň podpoří metabolismus. Při správném skladování vydrží čerstvé až 25 let. Uchovávejte ho ve správně uzavřené skleněné nádobě. Lyofilizované ovoce můžete přidat do kaší, smoothie nebo granoly a ozvláštnit si s ním můžete i pečení sladkých dobrot.

 

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Zpět do obchodu