Lymfatický systém - jak funguje a proč je tak důležitý?

 

O lymfatickém systému jste již určitě slyšeli v souvislosti s lymfatickými masážemi. Správná funkce lymfatického systému však není důležitá pouze pro hladká stehna bez celulitidy. Jedná se o druhý nejdůležitější systém v lidském těle a ucpání lymfy může mít za následek celou škálu nemocí. Jestli chcete zjistit, jak poznat příznaky ucpané lymfy a zároveň se dozvědět tipy, jak rozproudit lymfu a udržovat ji ve zdravém běhu, pokračujte ve čtení článku

 

Co je to lymfa a lymfatický systém?

Lymfatický neboli mízní systém je komplexní síť cév a orgánů, která hraje klíčovou roli v imunitním systému a celkovém zdraví organismu. Odvádí přebytečnou tekutinu z tkání, transportuje bílé krvinky a imunitní buňky a bojuje proti infekcím a chorobám.

 

Proč je lymfatický systém tak důležitý? 

Lymfatický systém je soustava těla, která se stará o odvádění odpadních látek, bakterií, virů, patogenů a toxinů. Jedná se o rozsáhlou síť cév, uzlin, tkání a orgánů, které spolu spolupracují, aby zvýšili imunitu těla a odvedli pryč všechny škodliviny. Pokud je lymfa ucpaná nebo zpomalená, nepracuje správně a neodvádí škodlivé látky z těla tak, jak by měla. Nesprávná funkce lymfy tak může mít za následek vznik spoustu nemocí

 

 

Jak funguje lymfatický systém a jeho části

Lymfatický systém je nezbytný pro udržení zdraví a imunity. Poškození lymfatického systému může vést k řadě zdravotních problémů, včetně otoků a oslabené imunity. Pro pochopení funkce lymfatického systému je důležité znát jeho jednotlivé části a jejich úlohy:

Lymfatické cévy: tenké trubice, které transportují lymfu po celém těle. Lymfatické cévy se dělí na lymfatické kapiláry, lymfatické cévy a lymfatické kmeny. 

Lymfatické uzliny:  malé, oválné orgány, které se nacházejí podél lymfatických cév. Lymfatické uzliny obsahují imunitní buňky, které filtrují lymfu a odstraňují z ní bakterie, viry a další škodlivé látky. Lymfatické uzliny se zvětšují a stávají se bolestivými, pokud jsou infikovány.

Lymfatická tekutina (lymfa): čirá tekutina, která proudí lymfatickými cévami. Lymfa obsahuje bílkoviny, tuky, odpadní látky a imunitní buňky. Lymfa hraje důležitou roli v boji proti infekcím a odvádění odpadních látek z organismu.

Slezina: největší lymfatický orgán v lidském těle. Slezina se nachází v levé horní části břicha a obsahuje imunitní buňky, které filtrují krev a odstraňují z ní staré a poškozené červené krvinky. 

Thymus: lymfatický orgán, který se nachází v hrudníku. Thymus hraje důležitou roli ve vývoji imunitního systému u dětí. Thymus produkuje T-lymfocyty, typ bílých krvinek, které rozpoznávají a napadají "cizí" buňky, jako jsou rakovinové buňky a bakterie.

 

Cesta lymfy

Lymfa neboli míza je klíčovým prvkem celého lymfatického systému. Lymfa je čirá tekutina, která se skládá z 90 % z vody, dále z bílkovin, tuků, odpadních látek a imunitních buněk. 

Lymfa proudí lymfatickým systémem v jednom směru, od periferních tkání k hrudnímu míchovodu a pravému lymfatickému kmeni. Lymfa teče z lymfatických kapilár do lymfatických cév a nakonec do lymfatických kmenů. Lymfatické kmeny ústí do hrudního míchovodu a pravého lymfatického kmene, které se vlévají do horní duté žíly.

 

 

Důležité funkce lymfatického systému

Lymfatický systém je pro tělo nesmírně důležitý a plní hned několik funkcí, a proto je důležité rozproudit lymfu a udržovat lymfatický systém zdravý

 

Obrana proti infekcím

Lymfatický systém obsahuje imunitní buňky, které bojují proti infekcím způsobenými bakteriemi, viry a parazity. Lymfa transportuje tyto imunitní buňky do lymfatických uzlin, kde se aktivují a ničí škodlivé látky.

Chcete ještě více nakopnout imunitní systém? Vyzkoušejte doplňky stravy pro podporu imunitního systému, které pomohou zlepšit obranyschopnost vašeho těla a lépe se vypořádávat s infekcemi a nemocemi

 

Odvod přebytečné tekutiny

Lymfatický systém pomáhá regulovat objem tekutiny v tkáních a zabraňuje otokům. Lymfa odvádí přebytečnou tekutinu z tkání a vrací ji do krevního oběhu. Otoky bývají nepříjemné a mohou způsobovat nejen zdravotní, ale také psychické potíže. Pokud chcete eliminovat otoky těla i obličeje, zaměřte se na rozproudění lymfatického systému

Transport živin a odpadních produktů 

Lymfatický systém hraje důležitou roli v transportu živin, i když jeho hlavní funkcí není zásobovat buňky kyslíkem a glukózou. Lymfa transportuje specifické živiny, které jsou klíčové pro imunitní systém a další funkce organismu. Lymfa absorbuje tuky z tenkého střeva a transportuje je do krevního oběhu. Tyto tuky jsou pak využity jako zdroj energie nebo uloženy v tukových buňkách. Transportuje také mastné kyseliny s dlouhým řetězcem z tenkého střeva do jater, kde se metabolizují a dále distribuují do celého těla. Dále se stará o transport některých vitamínů jako je vitamín A a E. Míza transportuje také imunitní komplexy, které se skládají z protilátek a antigenů, z lymfatických uzlin do krevního oběhu.

 

Ucpaná lymfa a příznaky

To, že lymfatický systém nepracuje správně, můžete na svém těle poznat podle celé řady příznaků od zadržování vody v těle přes celulitidu a kožní problémy až po přibírání na váze. Týká se vás některý z těchto příznaků? Pokud ano, je dost pravděpodobné, že vaše lymfa neproudí správně

 

Zadržování vody v těle

Zadržování vody v těle bývá nepříjemné a způsobuje otoky a možné přibírání na váze. Rozprouděním lymfy pomůžete odplavovat toxiny z těla a také přebytečnou vodu. Pro odvodnění organismu je vhodné užívat komplex pro odvodnění organismu, který napomáhá k vylučování odpadních a toxických látek a zároveň přispívá k detoxikaci organismu

 

Lymfatické otoky nohou, rukou a obličeje

Špatná funkce lymfatického systému může způsobovat otoky obličeje, rukou i nohou. V tomto případě zkuste vsadit na masáže. Obličej masírujte pomocí gua sha kamene a vyzkoušejte obličejovou jógu. Existuje mnoho online zdrojů a tutoriálů, které vám pomohou naučit se cvičení obličejové jógy. Můžete si také vybrat kurzy obličejové jógy vedené zkušeným instruktorem.

Dopřejte své pleti ledovou lázeň. Každý den si připravte nádobku s vodou, do které vložíte kostky ledu. Do přichystané ledové lázně ponořte svůj obličej. Tato procedura vám pomůže zmírnit otoky obličeje a zároveň si tak rozproudíte svůj lymfatický systém. 

Pro správnou funkci lymfy vyzkoušejte také masáže peelingem ve sprše. Pro efektivní a viditelné výsledky provádějte masáž alespoň 3x týdně

 

Únava

Lymfatický systém hraje důležitou roli v odvádění odpadních látek z organismu, včetně produktů metabolismu a toxinů. Pokud lymfatický systém nefunguje správně, tyto látky se hromadí v tkáních a způsobují únavu.

 

Celulitida

Pomerančová kůže s dolíčky může být nejvýraznějším příznakem špatné funkce lymfatického systému. Celulitidu má většina žen, pokud vás však trápí výrazná celulitida a zároveň zadržujete vodu v těle, může se jednat o příznak, že toho, že vaše lymfa neproudí správně

Kromě zdravé stravy a pravidelného pohybu zařaďte také doplňky stravy, které vám pomohou v boji s redukcí celulitidy nebo baňkovou masáž proti celulitidě.

Pokud se chcete o celulitidě dozvědět více a dozvědět se tipy na odstranění celulitidy, přečtěte si náš článek Jak se zbavit celulitidy.

Kožní problémy

Zdravá lymfa odvádí odpadní látky a toxíny z těla. Pokud vaše lymfa nepracuje správně, toxiny se hromadí v těle, což se může na kůži projevit různými způsoby například formou akné

Pro hezkou pleť bez pupínků jsou vám k dispozici srdíčka proti akné, která napomáhájí v boji proti neustupujícímu akné a podílejí se na zdravém vzhledu pokožky. Pro rozproudění lymfy je důležité zaměřit se na kompletní změnu životního stylu. 

 

Přibírání na váze

Ucpaná lymfa se pojí se zadržováním vody v těle a to může mít za následek přibírání na váze. Začněte jíst zdravě, dostatečně se hýbejte a užívejte dostatek vitamínů a minerálů, které vám pomohou s redukcí váhy. 

 

Bolest hlavy

Hlava vás může bolet z více důvodů a pokud vás bolí permanentně, určitě se neváhejte obrátit na lékaře. Může se však jednat také o příznak ucpaného lymfatického systému

Pokud lymfatický systém nefunguje správně, odpadní látky a toxiny se hromadí v tkáních, včetně mozku. Tyto látky mohou dráždit nervy a způsobovat bolest hlavy. Lymfa pomáhá regulovat tlak v mozku. Pokud lymfatický systém nefunguje správně, může se v mozku hromadit tekutina a zvyšovat se tlak na něj, což se rovněž projeví migrénou

 

 

Jak nastartovat lymfatický systém a rozproudit lymfu v nohách i obličeji?

Nesprávná funkce lymfy se projeví na vašem těle i obličeji. Můžete zpozorovat nepříjemné otoky, zadržování vody v těle i přibírání na váze. Pokud chcete nastartovat správnou funkci lymfy, vyzkoušejte níže uvedené tipy

 

1. Správné potraviny vám pomohou s rozprouděním lymfy

Zdravá strava hraje důležitou roli v podpoře funkce lymfatického systému a detoxikaci organismu. Konzumace správných potravin může napomoci k rozproudění lymfy a zlepšení celkového zdraví.

Ovoce a zelenina: Bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty, které podporují imunitní systém a detoxikaci organismu. Zvláště vhodné jsou citrusové plody, brokolice, kapusta, mrkev, celer a okurka.

Celozrnné potraviny: Dodávají vlákninu, která podporuje trávení a pomáhá odvádět toxiny z těla. Patří sem ovesné vločky, hnědá rýže, quinoa a celozrnné pečivo.

Fermentované potraviny: Obsahují probiotika, živé bakterie, které podporují zdraví střevní mikroflóry a posilují imunitní systém. Patří sem jogurt, kefír, kysané zelí a kimchi.

Zdravé tuky: Podporují zdraví cév a imunitní systém. Zdroje zdravých tuků zahrnují olivový olej, avokádo, ořechy a semínka.

Bylinky a koření: Mnoho bylin a koření má protizánětlivé a detoxikační vlastnosti, které podporují lymfatický systém. Patří sem zázvor, kurkuma, česnek, petrželka a koriandr.

 

2. Antioxidanty pro ucpaný lymfatický systém

Vitamin C: Podporuje tvorbu kolagenu, který je důležitý pro strukturu lymfatických cév. Vitamin C také posiluje imunitní systém a pomáhá v boji proti infekcím.

Vitamin E: Chrání lymfatické cévy před poškozením volnými radikály a podporuje regeneraci tkání.

Betakaroten: Má silné protizánětlivé vlastnosti a podporuje imunitní systém.

Jezte dostatek ovoce a zeleniny: Ovoce a zelenina jsou bohaté na antioxidanty, jako je vitamin C, vitamin E, beta karoten a flavonoidy. Snažte se konzumovat 5 porcí ovoce a zeleniny denně.

Zařaďte do svého jídelníčku potraviny bohaté na kurkumin: Kurkuma je koření s obsahem kurkuminu, silného antioxidantu s protizánětlivými vlastnostmi. Kurkumu lze používat při vaření nebo ji užívat ve formě doplňku stravy.

Pijte zelený čaj: Zelený čaj je bohatý na katechiny, antioxidanty s protizánětlivými a antibakteriálními vlastnostmi. Snažte se vypít 2-3 šálky zeleného čaje denně.

 

3. Bylinky na zdravý lymfatický systém

Mnoho bylin má protizánětlivé a detoxikační vlastnosti, které mohou stimulovat lymfatický systém a napomáhat odvádění toxinů z organismu. Mezi nejúčinnější byliny patří:

Echinacea: Podporuje imunitní systém a bojuje proti infekcím.

Lopuch: Má diuretické a detoxikační vlastnosti, které napomáhají odvádění tekutin a toxinů z těla.

Březová kůra: Podporuje vylučování moči a detoxikaci organismu.

Ostropestřec mariánský: Podporuje funkci jater, které hrají klíčovou roli v detoxikaci organismu.

 

4. Zdravá lymfa potřebuje pohyb

Pokud chcete mít zdravé tělo, pohyb je nutností. Lidé jsou stvořeni k pohybu. Jen pokud se hýbete, může ve vašem těle vše správně fungovat. Navíc pohyb vyplavuje endorfiny neboli hormony štěstí, které zlepšují náladu a celkový pohled na svět.

 

Cviky na lymfatický systém

 

Lehká aerobní cvičení: Chůze, běh, plavání, jízda na kole a tanec jsou skvělými způsoby, jak stimulovat lymfatický systém a zároveň si zlepšit kondici. 

Jóga a pilates: Tyto cvičení kombinují protahování, posilování a dýchání, čímž stimulují lymfatický systém a zlepšují celkovou flexibilitu a sílu.

Skákání: Skákání na trampolíně, provazu nebo v posilovně stimuluje lymfatický systém a napomáhá odvádění toxinů z organismu.

Cviky s vlastní vahou: Dřepy, kliky, výpady a plank jsou skvělé cviky pro posílení svalů celého těla, které napomáhá stimulaci lymfatického systému.

 

5. Dostatečně spěte

Dostatek kvalitního spánku je nezbytný pro optimální fungování lymfatického systému a celkového zdraví. Dodržováním tipů pro klidný a zdravý spánek můžete podpořit své zdraví a dopřát tichému hrdinovi vašeho organismu klid na práci.

Jak na klidný spánek? 

S klidným spánkem a se zvýšením odolnosti proti stresu vám pomohou naše přípravky a doplňky stravy. Relax komplex prodlužuje hluboký spánek, usnadňuje usínání a zklidňuje organismus. Vy se vyspíte do růžova a podpoříte lepší funkci lymfatického systému, protože kvalitní a dostatečný spánek je důležitý pro správný tok lymfy.

Pokud dáváte přednost spreji před kapslemi, zkuste sprej s melatoninem a meduňkou pro klidný spánek, který napomáhá zklidnit tělo i mysl a eliminuje časté probouzení. 

 

6. Dbejte na pitný režim

Lymfa je z 90 % tvořena vodou. To znamená, že pro správné fungování lymfatického systému a odvádění toxinů z organismu je nezbytná dostatečná hydratace. Nedostatek tekutin vede k zahuštění lymfy, čímž se zpomaluje její proudění a snižuje se její detoxikační funkce.

Nejvhodnější tekutinou pro hydrataci lymfatického systému je čistá voda. Kromě vody můžeme konzumovat i neslazené čaje, bylinné čaje a ovocné nebo zeleninové šťávy. Naopak se doporučuje omezit konzumaci slazených nápojů, alkoholu a kofeinu, které dehydratují organismus.

 

7. Střídání teplé a studené vody pomůže

Střídání teplé a studené vody vytváří v lymfatickém systému "pumpovací" efekt. Teplá voda rozšiřuje lymfatické cévy a umožňuje snadnější průtok lymfy. Následná studená voda cévy stáhne a vytlačí lymfu zpět do srdce. Tímto způsobem dochází k aktivnímu stimulaci lymfatického oběhu a zrychlení odvádění odpadních látek z organismu.

 

8. Lymfatické masáže

Lymfatická masáž je jemná manuální technika, která stimuluje lymfatický systém a napomáhá proudění lymfy. Masér používá lehké, rytmické hmaty, které napodobují přirozený pohyb lymfy v těle. Tímto způsobem dochází k uvolnění lymfatických uzlin, uvolnění nahromaděných tekutin a toxinů a celkovému zlepšení funkce lymfatického systému.

 

9. Vyhýbejte se stresu 

Stres škodí nejen ve spojitosti s lymfatickým systémem. Častým stresováním si můžete zadělat na spoustu chronických onemocnění. Je důležité každý den dostatečně odpočívat a relaxovat, aby mohlo vaše tělo správně fungovat a odvádět tak svou práci. Vy sama nejlépe víte, co vás naladí na vlnu klidu a pohody. Každý den si najděte čas na svou oblíbenou činnost. Zkuste jógu, meditaci nebo teplou koupel. 

 

10. Správně dýchejte

Lymfa, na rozdíl od krve, nemá vlastní pumpu, která by ji poháněla. Místo toho se spoléhá na kontrakci svalů a rytmické pohyby bránice, které napomáhají tlačit lymfu lymfatickými cévami. Hluboké dýchání aktivuje bránici a další svaly trupu, čímž vytváří tlakové vlny, které stimulují proudění lymfy.

Nedostatečné dýchání, ať už z důvodu stresu, sedavého způsobu života nebo nevhodných dýchacích návyků, může vést ke stagnaci lymfy. To má za následek hromadění toxinů, otoků a celkové oslabení imunitního systému.

Co si z článku odnést? 

Lymfatický neboli mízní systém je komplexní síť cév a orgánů, která hraje klíčovou roli v imunitním systému a celkovém zdraví organismu. Lymfatický systém v těle zastává důležitou roli, protože odvádí toxiny a odpadní látky z lidského organismu, zároveň brání vaše tělo před infekcemi a rozvádí živiny po těle. Zároveň se stará o odvádění přebytečné vody z těla a transportuje bílé krvinky.  

Součástí lymfatického systému jsou lymfatické cévy, uzliny, lymfa neboli míza, slezina a thymus. Lymfa je čirá tekutina, která proudí lymfatickými cévami a hraje důležitou roli v odvádění odpadních látek. Správné proudění lymfy je velmi důležité. Mezi příznaky špatné funkce lymfatického systému může patřit bolest, hlavy, lymfatické otoky rukou, nohou i obličeje, únava, celulitida nebo kožní problémy

Podpořit správnou funkci lymfatického systému a rozproudit lymfu můžete dostatečným pitným režimem. Ideálně byste měla vypít 2-3 litry vody nebo čaje denně. Zdravá strava hraje důležitou roli v udržování zdravého lymfatického systému. Do jídelníčku byste měla zařadit dostatek ovoce a zeleniny, kurkumu, fermentované, zdravé tuky a celozrnné potraviny. Vhodné je zařadit také bylinky jako ostropestřec mariánský nebo echinaceu a doplňky stravy pro zdravý lymfatický systém

Klíčovým prvkem v boji za zdravou lymfou je také pohyb. Vhodná je joga a pilates, lehké aerobní cvičení nebo procházky. Zvýšenou pozornost věnujte dostatečnému spánkuvyhněte se stresu. S eliminací stresu vám pomohou CBD kapkymelatonin nebo relax komplex. Rozproudit váš lymfatický systém pomůže také střídání teplé a studené vody ve sprše a masáž těla pomocí peelingu. Vyzkoušet můžete také lymfomasáž u odborníka

Existuje několik způsobů, jak rozproudit lymfu. Klíčový je však celkový zdravý životní styl, který pomáhá nejen se zdravým lymfatickým systém, ale také ve správné funkci všech dalších tělních soustav a orgánů. Nezaměřujte se pouze na vyřešení příznaků, ale na celkové uzdravení vašeho lymfatického systému.

 

 

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

Zpět do obchodu